Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ситуацията не е под контрол." В САЩ се опасяват от ръст на заболелите от COVID-19


Антъни Фаучи по време на изслушването му от сенатската комисия по здравеопазване
Антъни Фаучи по време на изслушването му от сенатската комисия по здравеопазване

Водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи заяви, че няма да бъде изненадан, ако броят на новите случаи на COVID-19 в САЩ достигне 100 000 на ден. „Ясно е, че ситуацията в момента не е под контрол“, заяви той по време на изслушване пред комисията по здравеопазване на Сената на САЩ.

Фаучи е директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ и е един от експертите в американския щаб за борба с коронавируса. Той беше изслушан от сенаторите във връзка с отговора на САЩ на пандемията. Освен него Сенатът повика и Робърт Редфилд, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Според Фаучи недостатъчно американци носят маски и спазват препоръките на властите за социална дистанция. Той призова властите да раздават безплатни маски на хората.

Експертът посочи, че около половината нови случаи на коронавирусна инфекция в САЩ идват от четири щата – Флорида, Аризона, Тексас и Калифорния.

Във вторник в САЩ бяха отчетени нови 40 000 случая за едно денонощие за четвърти път в последните пет дни. Високият брой нови заразени е причина поне 16 щата да спрат плановете си за разхлабване на мерките или да върнат част от ограниченията, съобщи Би Би Си. Пред Сената Робърт Редфилд заяви, че в 12 щата броят на хората, които са приемани в болница всеки ден, се повишава, а в Аризона е отчетен ръст в броя на смъртните случаи.

Общият брой на потвърдените случаи в САЩ от началото на пандемията са 2,6 милиона. Починали са 127 хиляди пациенти с COVID-19.

Д-р Фаучи критикува някои щати за това, че бързат да свалят мерките. Това според него е причината за ръста в броя на новите случаи. „Когато има пик на заразените в една част от страната другите райони също са уязвими, макар да са се справяли добре. Това поставя цялата страна в риск“, добави експертът.

САЩ продължава да е най-тежко засегнатата държава от пандемията.

В Бразилия броят на новите смъртни случаи продължава да бъде най-висок в света. За последното денонощие там са починали 692 души с коронавирусна инфекция. Новите потвърдени случаи там са малко над 24 000.

Новите случаи в Индия за денонощие към 30 юни са 18 500, а смъртните случаи са 418. Висок е броят на новооткритите случаи в Русия (6 719) и Южна Африка (6 130). Сред държавите с най-много нови смъртни случаи са Мексико (473) и Перу (187).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG