Връзки за достъпност

Извънредни новини

Латвия забрани излъчването на руската телевизия RT на територията си


Дмитрий Кисельов
Дмитрий Кисельов

Латвия забрани излъчването на територията си на седем от каналите на руската телевизия RT заради международните санкции срещу директора на медията Дмитрий Кисельов.

Медийният регулатор на Латвия – Националният съвет за електронни медии, съобщи, че е забранил излъчването на англоезичния канал на медийната група, каналите на испански и арабски език, каналът за документални филми, както и HD версиите им. RT не излъчва други канали в балтийската република.

„Тези телевизии са забранени, защото са контролирани и управлявани от Дмитрий Кисельов, който е под санкции от ЕС заради многобройните си призиви да бъде подкопана териториалната цялост на Украйна и демокрацията ѝ“, каза директорът на регулатора Иварс Аболинс.

Институцията заяви също, че в своите предавания RT се опитва да представи Латвия, която получи независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като „провалена държава“. Решението ще започне да се прилага в рамките на тази седмица.

Миналата година Националният съвет за електронни медии на Латвия забрани 10 други руски телевизии заради „систематични прояви на реч на омразата и подстрекаване към агресия срещу Украйна, включително открити призиви за убийства на украински граждани.“

След като латвийският медиен регулатор съобщи за решението си, Кисельов, известен с антизападната си риторика, заяви, че никога не е контролирал RT, позната доскоро като Russia Today („Русия днес“), и поиска извинение от Латвия.

Кисельов е под европейски санкции заради ролята си в разпространяването на пропаганда на Кремъл в подкрепа на анексирането на Крим, територия на Украйна, от Русия през 2014 г.

Кисельов ръководи държавната медийна група „Русия днес“, която включва RT, Sputnik, сайтове и радио станции. Медийната група е получила общо 20,4 милиарда рубли (288 милиона долара) от руската държава между 2018 и 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG