Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна крачка". Черна гора узакони гражданското партньорство между еднополовите двойки


17 ноември 2018. Прайд в столицата на Черна гора Подгорица.
17 ноември 2018. Прайд в столицата на Черна гора Подгорица.

Черна гора прие закон, който регламентира гражданското партньорство между еднополовите двойки – промяна, определена от президента Мило Джуканович като "крачка към най-развитите демокрации". 42 депутати в 81-местния парламент подкрепиха Закона за еднополовото партньорство, който ще влезе в сила след година, предадоха световните агенции.

Той гарантира на гей двойките същите права като на хетеросексуалните, но без възможността да осиновяват деца. Същият закон беше отхвърлен от парламента преди година. Сегашното решение на малката балканска държава, която иска да се присъедини към ЕС, беше приветствано от политическите лидери и ЛГБТ активистите като затвърждаващо толерантността.

"Приемането на закона е потвърждение, че нашето общество узрява, приемайки да живее с различията", написа президентът Джуканович в Туитър. Министър-председателят Душко Маркович го нарече "огромна стъпка в правилната посока за обществото, неговата демократична зрелост и интеграционните процеси".

“В Черна гора няма място за дискриминация, основана на сексуалната ориентация", каза той.

Неправителствената организация "ЛГБТ Форум "Прогрес" описа приемането на закона като "огромна крачка за черногорското общество". Посланикът на САЩ в Подгорица Джуди Рейнке определи промяната като "историческа" и я нарече "стъпка напред към равенство и толерантност към всички".

Гражданските съюзи и регистрираните партньорства се считат за равностойни или сравними с брака в някои страни от ЕС. Всички държави, които разрешават сключването на бракове между лица от един и същи пол, като цяло признават регистрираните партньорства, сключени в други държави.

В страните, които не разрешават брак между лица от един и същ пол, но са въвели регистрирано партньорство под една или друга форма, подобен брак, сключен в чужбина, обикновено дава същите права като регистрираното партньорство.

Законите в следните страни от ЕС не предвиждат регистрирани партньорства: България, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG