Връзки за достъпност

Извънредни новини

Червеният кръст: Америка плаща висока цена като политизира пандемията


Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец осъди политизиреането на пандемията от коронавирус в страни като Бразилия и САЩ.

Президентът на организациятя Франческо Рока предупреди, че смесените послания на политиците, които често противоречат на научните съвети за справяне с епидемията, водят до тежки последствия.

"Америка като континент плаща най-високата цена за този вид разделение и не следва съветите, идващи от научната общност", каза той.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че с повече от 512 000 смъртни случаи по света и над 10,5 милиона регистрирани заразени пандемията „е далече от приключване“.

Съединените щати са най-силно засегнатата от пандемията държава. Там са една четвърт от всички смъртни случаи.

Само за денонощие рекордни 52 000 нови инфекции с коронавирус бяха регистрирани в Съединените щати. Увеличава се и броят на настанените в болница пациенти в няколко големи града, в това число Хюстън, Тексас и Феникс, Аризона.

Ръстът на нови зарази принуди няколко щата да спрат разхлабването на ограничителните мерки. В Лос Анджелис, Калифорния, беше забранено посещаване на ресторанти на закрито, спрени бяха някои услуги в барове, кина и музеи за поне три седмици. Губернаторът на Мичиган също затвори баровете, а Орегон и Пенсилвания наложиха задължително носене на маски.

Самият президент Доналд Тръмп обърна позицията си и в сряда заяви, че няма проблем да носи маска, като подчерта, че заразата просто ще изчезне сама, припомня БНР.

"Аз съм напълно за маските. Бих носил, ако съм с група хора и сме близо един до друг. Носил съм маска и хората казват, че им харесва как ми стои".

В Калифорния губернаторът Гавин Нюсъм нареди затварянето на баровете и на други бизнеси в 19 общини след скок на случаите с коронавирус. Подобни ограничения са в сила и в други части от страната.

През април от Центровете за контрол и превенция на заболяванията публикуваха указание за носене на маска на обществени места в случаите, в които е трудно да се спазва социална дистанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG