Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с български собственик


Лицензът на малтийската Satabank, в която има и българско участие, е бил отнет от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Ройтерс. Малтийският финансов министър Едуард Шиклуна уточни, че това е най-драстичният ход, който регулаторът може да предприеме срещу финансова институция. ЕЦБ е действала по препоръка, отправена от Малтийския орган за финансови услуги.

През октомври 2018 г. малтийският регулатор замрази 12 хиляди сметки в банката, създадена през 2014 г. Тогава се разследваха предполагаеми нарушения, сред които пране на пари и подозрителни трансакции за милиони евро.

Банката има двама големи акционери - Signia holding LTD, регистрирана в Малта, и българинът Христо Георгиев Георгиев, който е регистриран с адрес в Цюрих, Швейцария, показва справка на Club Z. Георгиев е записан и като един от легалните представители и директор в първата компания.

Допълнителна проверка в българските регистри показва, че Георгиев е и един от основателите на българската компания за електронни пари "Айкарт". Тя оперира на местния и на международния пазар. Централата е базирана във Варна, като нейни офиси работят и в европейските градове Милано, Амстердам, Лондон, Цюрих и София.

Одиторкската фирма Ernst & Young влиза в Satabank като администратор, докато тече разследването. По информация на Times Of Malta става дума за трансфери в размер на около 130 млн. евро.

Това е второ отнемане на лицез на банка, базирана в Малта, след като през 2018 г. ЕЦБ лиши от лиценз и PIlatus Bank, която също беше замесена в нарушения на законите за прането на пари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG