Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата проведе акция, свързана с разследването срещу Божков


На акцията присъстваше и прокурор Димитър Франтишек, доскоро шеф на Специализираната прокуратура
На акцията присъстваше и прокурор Димитър Франтишек, доскоро шеф на Специализираната прокуратура

Специализираната прокуратура проведе акция в София и Сандански, свързана с разследването срещу бизнесмена Васил Божков. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение.

По информация на БНР трима души са отведени на разпит в София, сред които бивш висш служител на служба генерална дирекция „Борба с организираната престъпност“, смятан за близък до хазартния бизнесмен. Продължават претърсванията на два адреса - в столичния квартал „Симеоново“ и в офис на охранителна фирма на ул. „Черковна“, съобщава БТА.

В Сандански са задържани двама души. Единият е Веселин Балтов, който е бил шеф на охраната на бизнесмена, съобщи още националното радио.

Според БНР операцията е свързана с предполагаемия опит за следене на прокурор, който работи по разследването срещу Божков. Преди две седмици Божков качи във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет пред централата на НАП на столичния бул. "Дондуков". Снимките бяха придружени от твърдение на Божков, че прокурорът иска от данъчните да погазват закона.

Акцията на прокуратурата и полицията
Акцията на прокуратурата и полицията

Главният прокурор Иван Гешев реагира същия ден и заяви, че всеки магистрат ще бъде защитен. Той каза, че в случая има данни за престъпление, защото Кънев вероятно е бил следен дълго време.

Във Фейсбук Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения, написа, че са задържани негови бивши служители. „Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд“, коментира той.

Божков се намира в Дубай. Той е обвинен за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, както и за подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит на изнасилване на жена.

Според дължавното обвинение бизнесменът е ощетил бюджета с 559 млн. лева невнесени такси за всички лотарийни игри, които е организирал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG