Връзки за достъпност

Извънредни новини

Единственият професор по алпинизъм. Георги Атанасов на 95


Проф. Георги Атанасов. Снимка: 360mag
Проф. Георги Атанасов. Снимка: 360mag

През 1930 г. той е едва 5-годишен, но изкачва най-високия връх на Балканите, без да отсъпва на 20-годишния си брат. През 50-те и 60-те години полага основите на алпинизма в България, заедно с други големи фигури в спорта. През 1958 г. изкачва връх Елрбус в Кавказ. 5 години по-късно достига световно признание, когато преминава западната стена на Пти Дрю.

Той е проф. Георги Атанасов, който този месец става на 95 години. За него се казва, че е "патриархът на българския алпинизъм". Или поне така го описа друг алпинист със сериозни постижения в тази дисциплина - доц. Сандю Бешев, който му посвети просторен биографичен материал, публикуван в онлайн списанието 360mag.

"Георги Атанасов или Джиджи, както всички го познават (…) завърши с отличие курса за начинаещи алпинисти на Лакатник. Постъпи на работа като асистент във Висшия институт по физкултура, където създаде катедрата „Туризъм-Алпинизъм”. Подготви много високо квалифицирани кадри", разказва Бешев за своя колега.

Атанасов е роден на 26 юли 1925 г. Учи в Американския колеж, след което завършва висшето си образование във ВИФ "Георги Димитров". От 1956 г. има титлата "Майстор на спорта", а от 1963 г. е "Заслужил майстор на спорта".

Освен в алпинизма, той има и значителни успехи в леката атлетика и ските.

През 1943 г. става шампион при юношите на висок скок, 400 и 800 метра гладко бягане. Три години по-късно, вече при мъжете, е съавтор на републикански рекорд в щафетата 4х400 м.

"Водеща е и ролята му в зимното общуване с нашите планини през втората половина на 50-те години: първи зимни изкачвания по северната стена на Мальовица, по „Славянския тур” на Злия зъб, на Куклата, втори зимни на „Варника” и Синаница. Не можем да отминем продължителните зимни траверси по Рила, Пирин, Стара планина или още по-дългите Рила – Пирин, заемащи години наред съществена част от разрядните изисквания", допълва Бешев.

И все пак страстта на Атанасов е алпинизмът, а постиженията му през 50-те и 60-те години стигат и отвъд границите на България. Той ръководи екипа към първия български седемхилядник – пик Ленин 7134 м. (днес пик Авицена).

Атанасов има и научни трудове, посветени на алпинизма, както и ръководства за студенти.

"Когато се захванах с написването на нещо за Джиджи, аз, който многократно съм се вързвал на другия край на неговото въже, си давах сметка, че трудно ще обхвана всичко постигнато от един човек, достигнал 95-те години, ако 90 от тях са отдадени на планината и алпинизма. И ако този човек се казва Георги Атанасов – единственият
професор по алпинизъм в света," завършва доц. Бешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG