Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите в Хърватия спечелиха парламентарните избори, търсят партньор за коалиция


Хърватският премиер и лидер на ХДО поздравява съпартийците си след обяването на предварителните резултати от парламентарните избори в неделя
Хърватският премиер и лидер на ХДО поздравява съпартийците си след обяването на предварителните резултати от парламентарните избори в неделя

Дясноцентристката Хърватска демократична общност (ХДО) на премиера Андрей Пленкович спечели убедително парламентарните избори в Хърватия в неделя.

Пленкович ще може да повтори премиерския си мандат, макар че ще трябва да управлява с коалиционно правителство. При 87% преброени бюлетини ХДО печели 68 от 151-те места в парламента. Така партията засилва присъствието си в Хърватския събор, където досега имаше 55 депутати. Лявоориентираната коалиция “Рестарт” ще има 42-ма депутати, а националистите от Движение “Отечество” - ще бъдат трета сила с 16 места. Очакват се резултатите за трите парламентарни кресла, които се определят от гласоподавателите в чужбина и трите мандата, които се определят от вота на малцинствата в страната.

Социологическите проучвания даваха преднина на опозицията преди вота, отбелязва агенция ДПА.

Според агенцията християндемократите вероятно ще се коалират с “Отечество” на фолкпевеца Мирослав Шкоро, което ще им позволи да си осигурят мнозинство в парламента. Двете по-малки формации - "Можем" и МОСТ, ще имат по осем депутати, сочат екзитпол проучванията.

“Благодаря ви за прекрасните резултати и великата победа на ХДО”, заяви Пленкович след обявяването на предварителните резултати. “Тази вечер ние празнуваме, а утре сутрин се връщаме към работа за Хърватия на пълни обороти”.

Управляващата партия организира предизборните си обещания основно около възстановяването на страната след епидемията от коронавирус. Според прогнозите на Европейската комисия Хърватия и България ще бъдат най-силно засегнатите от икономическите последици еврочленки в Източна Европа, със спад на БВП за 2020 г. съответно с 10 и със 7,2 процента.

"Резултатът на Хърватската демократична общност не е само изумителен, но и задължава. Защото миналият ни мандат беше труден и пълен с изпитания. И предизвикателствата, пред които сме изправени, изглеждат още повече", заяви Пленкович, цитиран от БТА.

Изборите в Хърватия, която приключи на 30 юни първото си председателство на Съвета на ЕС, предизвикаха вълнения в Брюксел, след като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и хърватската еврокомисарка Дубравка Шуица се оказаха в предизборен клип на ХДО. Говорител на Комисията коментира пред “Политико”, че Фон дер Лайен, която е член на ЕНП, е участвала в клипа в лично качество, но че това не си личало достатъчно от крайния резултат.

Избирателната активност в Хърватия е била - 46,3 процента, по-ниска от тази на последните парламентарни избори през 2016 г., когато пред урните се явиха 52,6% от имащите право на глас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG