Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборът на шеф на КЕВР се отлага, единственият кандидат се отказа


Очаква се обявяването на нова процедура за избор на председател на КЕВР, докато гласуването за членовете ще продължи
Очаква се обявяването на нова процедура за избор на председател на КЕВР, докато гласуването за членовете ще продължи

Единственият кандидат за нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски се отказва. За това съобщи във Фейсбук председателят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов в понеделник.

Пред БНР Николов добави, че Младеновски е поискал да се оттегли в разговор с него в неделя, само дни, след като беше номиниран за поста. Младеновски е направил това устно, като се очаква да връчи и писмено заявление.

Николов съобщи, че тъй като Младеновски е експерт той е искал “да получи по-широка подкрепа, за да се гарантира независимостта на регулатора”. Председателят на енергийната парламентарна комисия обвини “кръга Манолова” (бившият омбудсман Мая Манолова) за атаките срещу номинирания, които са довели до неговото демотивиране.

По-късно, във Фейсбук Николов написа, че отеглянето е заради “наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база на неговите експертни качества”.

Кандидатурата на шефа на дирекция “ Електро- и топлоенергетика” в КЕВР беше внесена миналата седмица. Според Николов хора около Манолова са оказали натиск върху кандидата, всявайки съмнения, че той не разполага с достатъчно опит да ръководи независимия регулатор, където работи от 2013 г. Народното събрание намали през юни от 7 на 5 години минимално изисквания професионален ценз за заемане на председателския пост.

Председателят на енергийната комисия съобщи още, че парламентът ще открие нова процедура за избор на шеф на енергийния регулатор, а за подмяната на останалите членове на КЕВР, чийто мандат е изтекъл през април, изборът ще продължи. Кандидатите ще бъдат изслушани в Народното събрание следващата седмица, след което депутатите ще гласуват.

До намирането на нов титуляр шеф на КЕВР остава Иван Иванов.

За подмяна на състава се заговори в началото на юни, когато премиерът Бойко Борисов поиска членовете на независимия орган да бъдат сменени, като се позова на изтеклите им мандати. Това стана по повод предложението на КЕВР за повишаване на цената на парното въпреки договорените между правителството и “Газпром” с 40 на сто по-ниски цени на руския газ.

КЕВР предложи увеличаване на цената с 22% от 1 юли, което предизвика Борисов да заяви, че “КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”.

Оказа се, че Комисията предлага поскъпване на цената на парното, но при по-ниска база на увеличението. Така, според уверенията на КЕВР, крайният потребител би трябвало да плаща през новия отоплителен сезон с 14 на сто по-малко, отколкото през миналата зима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG