Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доган и НСО. Как политически лидер беше избутан в морето, за да не доближи имот на ДПС


Неизвестни охранители препречиха пътя на извънпарламентарен лидер до държавна собственост близо до частната резиденция на Ахмед Доган. Сблъсъкът беше излъчен на живо в социалната мрежа Фейсбук от Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Заедно с други двама политици от партията Иванов пристигна с лодка близо до имота на Доган в парк "Росенец" край Бургас, но на брега го чакаха трима охранители, към които впоследствие се присъединиха и други техни колеги. В излъчване, проследено на живо от над 6 000 потребители, охранителите отказаха да се легитимират, не отговориха на въпросите дали са от Националната служба за охрана, със сила избутаха Иванов и колегите му в морето и заплашиха да им спукат лодката.

Впоследствие полицията, която Иванов повика, поиска личните карти на потърпевшите, но не и тези на охранителите.

Пред зрителите Иванов обясни, че е тръгнал по море за конкретен плаж, представляващ публична държавна собственост. Той е искал да илюстрира какво се случва, когато някой се опита да приближи лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

Ахмед Доган, който ползва охрана на НСО по непублично решение на специална комисия, използва къщата в Росенец като лятна резиденция. Единственият достъп до нея е по вода или по частен път, препречен от охрана. Христо Иванов представи на полицията кадастрална карта и писмо на областния управител на Бургас, според които малкият плаж, на който се разигра сцената, продължава да е публична държавна собственост. Той посочи, че всеки български гражданин би трябвало да има достъп до нея.

"НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди", написаха от институцията в отговор на запитване от Свободна Европа. Въпросите бяха отправени, за да изяснят дали служители на НСО са ангажирани с охрана на обект в парк "Росенец" и ако да, то колко са, на какво основание са там и дали ръководството знае, че ограничават достъпа на граждани до публична държавна собственост.

В отговора на институцията има и препратка към конкретен текст от Правилника за прилагане на Закона за НСО. Според цитираните допълнителни разпоредби от него службата "осигурява за сметка на своя бюджет охраната на Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище - София".​

В парк "Росенец" до Бургас някога се е помещавал яхтклуб и гребна база на държавното предприятие "Нефтохим". След приватизацията му през 1999 г. теренът става собственост на "Лукойл", а през 2007 г. е продаден на фирмата "Стрейтлайн" ЕАД. Разследване на "Капитал" показа, че макар купувачът да е кипърска офшорна компания, представлявана от руснаци, тя е била обслужвана юридически и счетоводно от "Лукойл".

През 2014 г. 8.1 декара от парка са придобити от фирма "Хермес Солар" за 1.7 млн. лева. Две години по-късно на това място е построена голяма сграда с пристанище и оранжерия, която служи за лятна резиденция на почетния председател на ДПС. Дружеството "Хермес Солар" е изтеглило два кредита от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) на обща стойност близо 19 млн. лева, категоризирани като "лоши кредити", сочи разследване на Биволъ. Впоследствие кредитите са обслужени с директно плащане от Първа инвестиционна банка (ПИБ) и с тези пари е довършено и строителството на имота, пише Медиапул.

Днес "Хермес Солар" е все така официален собственик на имота, а през 2018 г. Министерският съвет определи дружеството и за концесионер на пясъчната ивица "Росенец-Север".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG