Връзки за достъпност

Извънредни новини

Град Аркутино на хоризонта. Как гора и дюни станаха урбанизирана територия


Аркутино
Аркутино

В местносттта Аркутино е планиран нов град. Той е разположен на терен от над 311 декара, а предвидената височина за застрояване в 100-метровата зона “А” в част от парцела е 15 метра – два пъти повече от регламентираното по закон.

Това се вижда от Подробния устройствен план (ПУП) на парцела, изготвен през 2012 г., който Свободна Европа прегледа. “Това е много по-голямо от Алепу! За първи път виждам този проект”, каза главният архитект на община Созопол Радост Георгиева.

Справка от кадастъра показва, че съседният имот от 254 декара също е описан като урбанизирана територия, докато картата и поглед на място свидетелстват, че става дума предимно за дюни. Според заместник-кмета на Приморско Петко Гечев най-вероятно става въпрос за грешка, защото ПУП за този терен не е правен и по думите му там няма да се строи.

1. Справка за имота в община Созопол от Агенция по кадастъра. В жълтия кръг: изоставеният строеж от 1986 г. 2. Параметри на ПУП на имота 3. План за застрояване на имота
1. Справка за имота в община Созопол от Агенция по кадастъра. В жълтия кръг: изоставеният строеж от 1986 г. 2. Параметри на ПУП на имота 3. План за застрояване на имота

Как гората и дюните станаха урбанизирана територия

Теренът е обособен около незавършения обект “Център знаме на мира”, чието строителство започва през 1986 г.

Мегапроектът е замразен през 1992 г. Две години по-късно Министерството на науката и образованието го дава на Министерството на териториалното развитие и строителството поради отпаднала необходимост и с цел окончателното му завършване. Проваля се и идеята обектът да бъде приспособен за колеж от веригата “Колежи на обединения свят”.

Така се стига до 1995 г., когато със заповед на министъра на териториалното развитие и строителството “Главболгарстрой” получава 611 дка крайбрежие в местността Аркутино (https://www.ekoarhiv.bg/dokumenti/pismo-ot-agenciyata-po-privatizaciya-do-ministar-predsedatelya-zhan-videnov-otnosno-tereni). По това време дружеството е все още държавно.

Това са изградените и недовършени сгради на комплекс “Център знаме на мира”
Това са изградените и недовършени сгради на комплекс “Център знаме на мира”

“Главболгарстрой” е приватизиран през 1996 г. от работническо-мениджърското дружество “ГБС - Приват”. Имотите край Аркутино стават част от активите на вече частното дружество. Според нотариалния акт от 1997 г. базисната цена на имота е 156.03 лв. на кв. м. Справка в масивите на БНБ показва, че в този период един долар се е обменял за над 1700 лв., което прави около 10 цента цена за квадратен метър.

В интервю през 2004 г. за Balkan Media Agency директорът на “Главболгарстрой” Симеон Пешов заявява: “заварихме разбити пътища, липса на елементарна инфраструктура, рушащо се скеле на строеж, изоставен в средата на 80-те години. Въпреки това си дадохме сметка за изключителния потенциал на местността и с готовност протегнахме ръка на държавата и общината, които през 1995 г. търсеха инвеститор, готов да възстанови района”. В същото интервю Пешов обяснява, че намеренията на фирмата са “да превърне райското кътче в център за развитие на екологичен туризъм”.

Пътят на “райското кътче” към офшорките

През май 2005 г. “Главболгарстрой” обособява от имота два парцела – в община Созопол и в община Приморско. Теренът от 311 дка в Созопол е записан като неурегулиран поземлен имот “обществен терен” и в него е включен недостроеният комплекс “Център знаме на мира”. Данъчната оценка на имота е 878 918 лв. Другият имот от 254 дка, включващ дюните, според нотариалния акт е земя девета категория при неполивни условия. Данъчната оценка е 6941 лв.

Пет месеца по-късно имотите са вкарани като апортна вноска в дружеството “Аркутино ЕАД” с едноличен собственик на капитала “Главболгарстрой”, а месец по-късно като едноличен собственик на капитала на “Аркутино” ЕАД в регистъра вече е записана офшорната “Фадилен Инвестмънт ЛТД”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Като управители са вписани швейцарски гражданин и трима българи. Българите са Деница Урумова, адвокатите Боян Станоев и Димитър Данаилов. През 2007 г. собственик на капитала вече е фирмата “Ар Ту Ар Аркутино Лимитид”, Вирджински острови, САЩ.

Следват още няколко смени на едноличния собственик на капитала в годините: “Инджайс Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани” (Кайманови острови), Интегрейт Ийстърн Юръпиън Фанд (Кайманови острови) и като последен собственик е записано дружеството “Икериа Лимитид”, регистрирано в Обединените арабски емирства.

Имената на адвокатите Станоев и Николай Базлянков присъстват лично или чрез фирми в управата на всички дружества-собственици на “Аркутино” ЕАД.

Кои са тези хора?

Деница Урумова е дъщеря на дългогодишния съдия от ВАС Николай Урумов. Името й се появява и като управител на консорциум “ГБС-Созопол”, създадено през 2008 г. със собственици “Главболгарстрой” и община Созопол.

От 2009 г. Урумова започва кариера на съдия и в момента работи в Софийския районен съд. Името на Урумова нашумя около сделката й за купуване на отстъпено право на строеж като крайнонуждаеща се в Приморско през 2007 г. От репортаж на БНТ през 2010 г. става ясно, че на мястото е построен хотел.

Боян Станоев и Николай Базлянков са съдружници в адвокатско дружество. Според Търговския регистър в момента Станоев е действителен собственик на капитала на “Аркутино” ЕАД заедно с дружеството “Икериа Лимитид” (Обединените арабски емирства).

Имената на адвокатите Боян Станоев и Николай Базлянков се появяват и в разследване на в. “Капитал” от 2013 г. за това кой печели 90 на сто от държавните земи от търговете с компенсаторки. Данните от Търговския регистър тогава показват, че адвокатите представляват офшорните собственици на двата акционера във "Винпром Пещера" - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест".

Строителството: въпрос на време?

Според одобрения през 2012 г. ПУП за парцела, който се намира на територията на община Созопол в зона А на част от терена е допуснато строителство с височина 15 м.

Според Радост Георгиева, настоящ главен архитект на общината, това са най-високите параметри за строителство, каквито няма нито една сграда в Созопол, още по-малко на първа линия.

Параметрите са два пъти повече от разрешеното по закон 7,5 м. Това се е случило въпреки разпоредбите от 2008 г. на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Архитект Георгиева каза, че към момента на одобряването на ПУП зона А не е била очертана, но въпреки това тя няма обяснение как това противоречие е допуснато. Одобреният ПУП предвижда строителство на мястото на гората на ваканционни жилищни сгради и хотели.

Общият устройствен план на Созопол влиза в сила през 2016 г., но той не отменя ПУП-а.

Засега няма обяснение от Агенцията по кадастъра как дюните, които са в частния парцел, обособен на територията на община Приморско, са станали урбанизирана територия. От общината твърдят, че няма да позволят строителство в района. Според все още недействащия Общ устройствен план теренът е предназначен за рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и допълващи дейности.

1. Справка от Агенция по кадастъра за имота в община Приморско 2. Част от ОУП на община Приморско, където се намира имотът
1. Справка от Агенция по кадастъра за имота в община Приморско 2. Част от ОУП на община Приморско, където се намира имотът

По телефона, посочен за връзка с настоящия собственик на терена (“Икериа Лимитид”) и който съвпада с този на адвокатската кантора на Станоев и Базлянов, съобщиха в едно изречение, че “чуждестранният собственик е заявил, че засега няма инвестиционни намерения за тези парцели”.

(След публикуването на текста от "Главболгарстрой" изпратиха съобщение, че от близо 15 години нямат "нищо общо със собствеността на цитираните имоти, както и с последвалите устройствени процедури, касаещи въпросните“, което е посочено и в текста на Свободна Европа.)

XS
SM
MD
LG