Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проф. Александър Кьосев, който не позволи да го поставят под въпрос


Проф. Александър Кьосев
Проф. Александър Кьосев

Може би сте имали удоволствието да следвате хуманитарни науки. Може би това ви се е случвало в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Новия български университет, Гьотингенския университет "Карл Аугуст", университета в Заарбрюкен, университета "Виадрина" във Франкфурт на Одер или "София Антиполи" в Ница.

Ако сте от тези хора, има голяма вероятност да сте слушали лекциите и да сте участвали в семинарите на проф. Александър Кьосев. И със сигурност тези срещи са оставили отпечатък не само във вас, но и в много други хора.

На един такъв отпечатък, оставен от него, станахме свидетели и през последните дни. Обществената му роля и професионалната му дейност вбесиха бившия министър на културата Вежди Рашидов, който успя да намекне, че Кьосев си е "пришил" професорско звание, а освен това го постави в един кюп с други уважавани хора, наречени "хрантутници", "самопроизвели се във фактори", "сплотени като секта в името на парите" и изпълнители на "мръсни поръчки", чиито действия Рашидов определи като "агресивен паразитизъм".

В сряда Александър Кьосев се отказа от ролята си на експерт в Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет (СОС) заради липсата на реакция от страна на комисията във връзка със статията на Вежди Рашидов, публикувана във в. "Труд" в края на юни.

"Официално се отказвам от всички свои позиции във всички комисии на СОС, в които участвам", пише проф. Кьосев в писмо до членовете на комисията. "Вероятно разбирате, че подобни нападки поставят под въпрос не само почетното звание "професор", което се гордея да нося, но и компетентностите, свързани с него – т.е. те поставят под въпрос именно моята експертност", смята проф. Кьосев.

Такъв акт на протест е абсолютно присъщ за него. През 2013 г., когато започнаха протестите срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, той беше един от преподавателите, които активно се включиха в демонстрациите. По-късно, през 2015 г., отново той се разграничи от колегата си проф. Георги Близнашки, когато стана ясно, че е приел да бъде консултант на ДПС за иницииране на промени в конституцията.

Александър Кьосев е роден през 1953 г. в София. Докторската си степен защитава през 1989 г., има публикувани над 100 статии и студии в областта на културната теория и история на пространството, българските и балканските идентичности, културната история на прехода, българската литература и литературната история. Директор е на Културния център на Софийския университет.

Пред Свободна Европа той опредили проекта "Читателски практики в България", с който се занимава от 2006 г. и има вече четири издания като едно от най-значимите си научни постижения. Въпреки че той има и много други.

Александър Кьосев е известен с критичния си поглед, обоснован с необходимата доза елитарност и езикова изтънченост. И тъй като езикът е една от стихиите му, един цитат от негово интервю от 2019 г. пред Дойче веле звучи изключително актуално в днешния контекст.

"С две думи казано: всичко онова, което напуска сферата на бруталната, безцеремонна гневност, се смята за недостойно за доверие. Онези, които искат да продават медийна стока, смятат, че трябва да говорят по този начин - и култивират този език. Не защото са простаци, а защото го смятат за стока", каза тогава той.

А днес, след като вероятно за пореден път стана обект на пласирането на точно този тип медийна стока, той зададе въпроса - как е възможно Вежди Рашидов да бъде парламентарен представител на българската култура и кой и защо го държи на този пост.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG