Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови сблъсъци между полицията и протестиращите срещу мерките за борба с коронавируса в Сърбия


Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред сградата на парламента в сръбската столица Белград
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред сградата на парламента в сръбската столица Белград

Втора нощ на протести в сръбската столица Белград срещу ново затягане на мерките за борба с COVID-19. Отново се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда, при които полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хората, събрали се пред сградата на парламента.

Демонстрациите започнаха на 7 юли, когато над 1000 души излязоха по улиците след изявление на президента Александър Вучич, в което той обяви затягане на противоепидемичните мерки, включително налагане на полицейски час в Белград през почивните дни. Като причина за налагането на ограниченията той посочи увеличаващия се брой случаи на коронавирус в страната.

В Нови Сад също имаше протести на 8 юли
В Нови Сад също имаше протести на 8 юли

В сряда вечер имаше протест и във втория по големина град в Сърбия Нови Сад, където демонстрантите опитаха да влязат и в сградата на Националната телевизия. Част от протестиращите хвърляха камъни по прозорците на кметството, след което вътре е започнал пожар, съобщи местната служба на Радио Свободна Европа.

Министър-председателят на Сърбия Ана Барнабич каза, че протестите на 8 юли са "с най-много насилие до сега" и обеща да не допусне преврат или анархия в страната.

"Утре Кризисният съвет (за борба срещу коронавируса) ще се срещне и ние ще продължим да се борим срещу вируса и да спасяваме здравни работници и здравето на хората", каза Барнабич в изявление, публикувано на сайта на правителството.

Новите мерки, срещу които хората протестират, включват забрана за събиране на повече от петима души на закрито и на открито, полицейски час от петък до понеделник и блокиране на столицата Белград.

Още при първия протест срещу новото затягане на мерките във вторник избухна насилие, когато група демонстранти влезе в сградата на парламента в Белград, докато други хвърляха камъни, бутилки и други предмети по полицията. В отговор полицаите използваха сълзотворен газ срещу протестиращите.

Снимки на световните новинарски агенции показват полицаи, които влизат в преки сблъсъци с демонстрантите, включително ритане и удряне с палки. Президентът Вучич пое ангажимент, че всички представители на полицията ще бъдат санкционирани ако са действали неправомерно.

Според директора на полицията Владимир Ребич в първата нощ на протестите са пострадали 43 полицаи и 17 протестиращи, а 5 полицейски автомобила са били запалени.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Сърбия е 17 076. 341 са починали. Активните случаи в страната на 9 юли са малко под 3000.

Във вторник беше съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа, което е най-високият брой на жертви за едно денонощие в страната. Заради високия брой нови случаи Гърция забрани влизането на сърби на своя територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG