Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елена Кутева, чиято мисия е многообразието на българския фолклор


Елена Кутева
Елена Кутева

Всяко дете на известни родители, признати за своите постижения, е изправено пред избор: дали да продължи делото, започнато в семейството или да избере свой уникален път. А верният отговор е различен за всеки.

Проф. д-р Елена Кутева избира да се отдаде на каузата за развитието на българската култура и популяризирането на българския фолклор, започната от нейния баща - известният композитор и диригент Филип Кутев. Но тя прави това по свой начин, а постиженията й тази седмица намериха поредното признание, когато Министерският съвет предложи на президента Румен Радев да награди Елена Кутева-Тъпкова с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - една от най-високите държавни почести.

"Болестите идват и си отиват. И най-големите световни епидемии са свършвали в един момент. Традицията е нещо много по-силно, по-мощно, по-древно и по-значимо. Така че естествено - всяка традиция е по-силна от една епидемия", казва Кутева наскоро в интервю за онлайн изданието "Черноморски фар" по повод отменянето на фолклорните фестивали през 2020 г. заради разпространението на коронавируса.

Още от момента, в който тя поема ръководството на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" през 1994 г., възприема като своя мисия това да поддържа жива традицията на българския фолклор, но и да осъвременява изкуството, което те създават.

Повече от 25 години по-късно залите за техните участия са винаги пълни, а хората в България и по света имат все по-голям интерес към народните танци, музиката, традиционните обреди и обичаи. А това е заслуга точно на големите български ансамбли, сред които на челно място е "Филип Кутев".

"Много от тези млади хора, които идват на нашите концерти, посещават клубове за народни танци, които са страшно модерни през последните години. През 1994-та, когато ме назначиха за директор на ансамбъла, нямаше и помен от подобни неща. (…) Буквало си скубех косата на първите ни концерти пред полупразни зали", спомня си Кутева.

Елена Кутева-Тъпкова е родена в София, а през 1969 г. се дипломира в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски", професия „музиковед“. През периода 2002-2004 г. специализира мениджмънт в The Open University - UK, съвместно c НБУ.

Научната й кариера започва през 1989 г., когато получава образователна и научна степен „доктор” в областта "Теория на музиката". Професионалният й път преминава изцяло в сферата на българския фолклор и неговото изучаване и популяризиране. Под нейно ръководство се обучават и десетки дипломанти и докторанти по теория на музиката. Научните й трудове обхващат десетки статии, студии и монография в областта на музикалната теория. Автор е на аранжиментите на множество народни песни.

Тя продължава традицията, заложена от баща й, ансамбълът да обикаля из цяла България, за да набира свои членове. Благодарение на този подход репертоарът на ансамбъла е изключително богат, а покрай него се развива и многообразието на българския фолклор.

"Това е мисията на ансамбъла, още откакто е създаден от Филип Кутев, тъй като българският фолклор е попивал от страшно много култури и ги синтезирал във вокални, визуални или танцови модели, които помагат на човека да е човек", казва тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG