Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Света София" в Истанбул ще стане джамия


Света София
Света София

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, с който храмът "Света София" в Истанбул ще се превърне в действаща джамия, предаде Би Би Си. Новината идва след решение на Висшия административен съд на страната, с което беше анулиран музейният статут на сградата.

"Света София" е построена като християнска катедрала преди 1500 години. По-късно е превърната в джамия, а през 1934 година става музей. Тя е един от най-посещаваните туристически обекти в света и се намира под защитата на ЮНЕСКО. От институцията призоваха Турция да не превръща музея в джамия. Много християнски църкви в Европа отправиха същите призиви.

Указът на президента Ердоган прехвърля собствеността на "Света София" към институцията, управляваща действащите религиозни имоти. Съветник на президента каза, че въпреки предстоящата трансформация, вътре в сградата ще бъдат съхранени византийските икони, а самата Света София ще продължи да има статута на обект на ЮНЕСКО и ще остане отворена за туристи.

В последния век "Света София" е символ на политиците, борещи се за светска Турция. Нейното превръщане от джамия в музей е извършено през 1934 г. от създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По-рано тази седмица Върховният административен съд постанови, че превръщането на джамията в музей през 1934 не е било законно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG