Връзки за достъпност

Извънредни новини

25 години от геноцида в Сребреница


Гробовете на жертвите на геноцида са в Поточари, близо до Сребреница. Всяка година се погребват телата на тези, чиито останки са били идентифицирани след множество експертизи.
Гробовете на жертвите на геноцида са в Поточари, близо до Сребреница. Всяка година се погребват телата на тези, чиито останки са били идентифицирани след множество експертизи.

Деветима души бяха погребани в Източна Босна четвърт век след убийството им. В събота се навършиха 25 години от геноцида в Сребреница, в който загинаха около 8000 мъже и момчета мюсюлмани, убити от босненските сръбски сили. Телата на 1000 от тях все още не са открити или останките им не са напълно идентифицирани.

Сребреница е малък град в Източна Босна, който по време на войната (1992-1995) е превърнат в убежище за мюсюлманите и поставен под контрола на мироопазващите сили на ООН. След почти тригодишна обсада на този анклав босненските сръбски сили, финансирани и подпомагани от Белград, нападат града и избиват мъжете и момчетата, които откриват.

Случаят е окачествен като геноцид от няколко дела на Трибунала за бивша Югославия, но властите в Сърбия и сръбската част на Босна не използват тази дума и отхвърлят повечето от установените факти. Миналата година лидерът на босненските сърби Милорад Додик нарече геноцида "изфабрикуван мит".

Всяка година водещи политици от Европа и света, както и хиляди мюсюлмани от Босна се събират на поклонение в мемориалния комплекс в Поточари, част от който е и гробището на жертвите. През тази година пандемията от коронавирус не позволи събирането на толкова много хора.

Масовите убийства на мюсюлмани са извършени на 11 юли 1995 г. Първите следи от масовите гробове, в които са били телата им, са открити от репортера на Крисчън Сайънс Монитор Дейвид Род, получил впоследствие наградата Пулицър. Разследването, установило най-големите места с тела на жертвите, е водено от следователя от Трибунала за бивша Югославия Жан-Рене Руез. Идентицифицирането на тела 6,640 тела вече е приключило, но работата по установяването на самоличността на останалите все още продължава.

Процесът на идентификация отнема вече четвърт век заради факта, че босненските сръбски сили са препогребали голяма част от убитите, след като престъплението излиза наяве. Това затруднява по-нататъшната работа на следователи и патоанатоми.

Между 2003 и 2019 Трибуналът за бивша Югославия и местните съдилища осъдиха за геноцид повече от двайсет офицери и военнослужещи на босненските сръбски сили. Сред тях са тогавашният политически лидер Радован Караджич, който излежава доживотна присъда и главнокомандващият Ратко Младич, който в момента обжалва на втора инстанция присъдения му доживотен затвор.

Случилото се в Сребреница през юли 1995 г. е признато за първия геноцид в Европа, извършен след Втората световна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG