Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина основателката и първи директор на класическата гимназия Гергина Тончева


Гергина Тончева
Гергина Тончева

Основателката и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) Гергина Тончева е починала. Това стана ясно от публикация на дъщеря, която по-късно бе разпространена в социалните мрежи.

Гергина Тончева е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в Сандански, а после българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Започва учителската си кариера през 1954 година в Ивайловград, след което преподава в Девин.

Мести се в София през 1960 година и става преподавател по български език и литература в новосъздадената 91-ва гимназия с преподаване на немски език, където остава до 1977 година.

Тогава е поканена за директор на новосъздадената Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ". Директор е на класическата гимназия в продължение на 33 години.

През 2003 г. е удостоена с орден “Стара планина” първа степен за изключителния ѝ принос към българската култура и образование.

През 2018 г. е удостоена и със званието почетен гражданин на София.

Преди дни тя стана и първият лауреат на награда за духовен принос на Народен театър "Иван Вазов", заедно с акад. Антон Дончев.

След като напусна директорския пост тя продължи да води предметът “Любословие” в гимназията, който преподаваше на поколения “класици”.

Докато беше директор, а в гимназията все още се полагаха устни изпити, тя изпитваше всички кандидатстващи ученици.

Беше известна и с факта, че познава по малко име всеки от възпитаниците си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG