Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-многолюдният протест. Хиляди искаха оставка на правителството и главния прокурор


Протестът в София на 12 юли 2020 г.
Протестът в София на 12 юли 2020 г.

Повече от 10 000 души в шест града поискаха оставката на правителството и главния прокурор. Това стана в четвъртия ден от протестите, чието начало беше провокирано от три събития от миналата седмица: претърсване в президентството, извършено от полиция и прокуратура, полицейско насилие във втората нощ на протеста и живо предаване във фейсбук, показало, че НСО не допуска хора до държавен плаж, разположен близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

След няколкодневен натиск на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция "Демократична България", в събота достъпът до плажа беше възстановен.

Освен в София, протести се проведоха и в Бургас, Пловдив, Варна, Благоевград и Габрово. Участниците са повече, отколкото бяха в предишните дни. В София те запълниха "триъгълника на властта" между бившия партиен дом, президентството, Министерския съвет и стигаха до метростанция "Сердика" от едната страна и до сградата на БНБ от другата, видя репортер на Свободна Европа.

В София, Бургас и Варна протестът прерасна в шествие с викове "Оставка!", "Мафия!" и "Гешев е позор!". Хората скандираха и "Всеки ден ще е така до победата". Виждаха се самоделни плакати, на които пишеше "Тук сме", "Не ви искаме", "Тук съм, за да не емигрирам" и "Гешев вън". В София се виждаха и големи черни знамена.

След като два часа обикаля центъра на София, столичното шествие се върна на площада пред Министерския съвет.

Междувременно от МВР съобщиха, че имат данни за платени участници в протестите.

Проверката за упражнено полицейско насилие над участници в протеста в петък продължава и срокът за приключването й е един месец, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Стремежът е тя да се направи по-бързо, но и не бива да се прави под медиен натиск, добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG