Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пореден разлив на гориво в Арктика. Причинителят отново е свързан с най-богатия руснак


Мъртва риба край бреговете на река Амбарная в близост до Норилск
Мъртва риба край бреговете на река Амбарная в близост до Норилск

Руският производителен гигант “Норилск Никел” обяви, че близо 45 тона авиационно гориво са изтекли от техен тръбопровод във водите в Арктика. Това е поредният подобен инцидент в Норилск, след като през май във водите там изтекоха 20 000 тона дизел.

“Тръбопровод, притежаван от “Норилсктрансгаз”, загуби налягане, докато през него се пренасяше авиационно гориво в района на Тукхард”, заявиха от “Норилск Никел“ в свое прессъобщение. Те добавят, че според първоначалните данни от продължилия 15 минути разлив в околните води са попаднали 44.5 тона гориво. Първоначално от компанията бяха обявили, че изтеклото гориво е било 20 тона.

Служители на държавната "Транснефт" полагат грижи за почистването на водата след разлива на 12 юли
Служители на държавната "Транснефт" полагат грижи за почистването на водата след разлива на 12 юли

Тукхард се намира на около 100 км от Норилск и на около 70 от арктическото пристанище Дудинка, използвано от “Норилск Никел” и “Норилсктрансгаз“.

“Норилск Никел”, която е най-големият производител на никел и паладий в света, е контролирана от най-богатия руснак Владимир Потанин. Форбс оценява неговото богатство на 23.5 млрд. долара.

На 29 май в определената като най-голяма екологична катастрофа в Арктика, повече от 20 000 тона дизел изтекоха в почвата, две реки и най-голямото в района езеро Пясино. Тогава резервоар за гориво на ТЕЦ, собственост на Потанин аварира, а властите обявиха, че това е станало, защото собствениците са опитали да спестят средства от поддръжката на обекта. След проведеното разследване компетентните органи обявиха, че резервоарът е трябвало да бъде ремонтиран през 2018 г., но това не се е случило.

В крайна сметка единственият обвинен за екокатастрофата беше кметът на Норилск Ринат Ахметчин, а други четирима души бяха задържани, но сред тях нямаше нито един служител на “Норилск Никел”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG