Връзки за достъпност

Извънредни новини

С малка преднина Анджей Дуда спечели нов мандат като президент на Полша


Президентът на Полша Анджей Дуда спечели нов мандат като държавен глава
Президентът на Полша Анджей Дуда спечели нов мандат като държавен глава

Президентът на Полша Анджей Дуда печели втори мандат като държавен глава. Това показват данните след обработване на 99% от гласовете, а оставащите бюлетини не се очаква да променят окончателния резултат, съобщи Ройтерс.

Дуда печели 51.21% от вота, а неговият опонент - либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски, представителят на опозиционната Гражданска платформа (PO), печели 48.79 %. Разликата между двамата се равнява на близо 500 хил. гласа.

“Не искам да говоря от името на предизборния щаб, но мисля, че разликата е достатъчно голяма и трябва да приемем резултата”, заяви Гжегож Схетина, бившият лидер на парламентарната група PO и настоящ народен представител.

Избирателната активност е била сравнително висока за страната като 68.12 % от имащите право на глас са го упражнили.

Още в неделя вечер от PO съобщиха, че имат данни за сериозни нередности около гласуването.

“Събираме информация и сигнали, относно различни нередности“, обявиха те и добавиха, че ще изчакат окончателните резултати от избирателната комисия.

Анджей Дуда е съюзник и е подкрепян от управляващата консервативна, националистическа партия “Право и справедливост”, припомня Ройтерс. След първия тур той каза, че ще бъде защитник на консервативните социални ценности и за пореден път подчерта, че ще направи всичко възможно гей двойките да не получат право да осиновяват деца.

Според анализатори изборите в Полша могат да окажат сериозно въздействие върху целия Европейски съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG