Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ширин, която се отказа от Мека, за да помогне на своята болница


Вместо да отиде в Мека Ширин Назърмадова ще работи в болница в родния ѝ Таджикистан и ще лекува заразени с COVID-19.
Вместо да отиде в Мека Ширин Назърмадова ще работи в болница в родния ѝ Таджикистан и ще лекува заразени с COVID-19.

Ширин Назърмадова е лекар от Таджикистан и от години спестява, за да вземе участие в най-голямото годишно поклонение в Мека, наречено хадж. Всеки правоверен мюсюлманин трябва да го направи веднъж в живота си.

В годината, в която Ширин е трябвало да направи своя хадж обаче, Саудитска Арабия, както и целият свят, налага строги ограничения върху приемането на чуждестранните поклонници. Назърмадова разбира, че няма да може да отиде в Мека.

Вместо да се отдаде на разочарованието, 60-годишната лекарка решава, че няма да чака още една година, за да посети свещеното за исляма място. Тя дарява парите, спестени за хадж, на местната болница в област Фаркхор, за да купи необходими за борбата с коронавируса материали.

Така вместо да посети Каабата в Мека, наречена още "Домът на Аллах" и да участва в замерянето на Сатаната с камъни в Мина - ритуал, при който всеки от вярващите трябва да хвърли от моста Джамарат по седем камъка по един от трите стълба, символизиращи Сатаната, Ширин ще остане в болницата във Фаркхор. Тя ще лекува заразени с COVID-19 и други пациенти.

Миналия месец Саудитска Арабия реши да ограничи притока на чуждестранни поклонници заради разпространението на коронавируса. Саудитските власти заявиха, че тази година само 1000 жители на Саудитска Арабия ще имат право да напрвят хадж, който започва вечерта на 28 юли и приключва на 2 август.

Назърмадова не знае дали ще успее да направи своето поклонническо пътуване и през следващата година. То струва 3700 долара на човек. Сумата е огромна за провинциален лекар в Таджикистан, който получава около 150 долара на месец.

Но парите не са единственият проблем. Таджикистан и Саудитска Арабия са договорили строга квотна система и понякога таджиките чакат по пет-шест години, за да дойде техният ред да отидат на хадж.

Таджикистан също има своите ограничения за избор на кандидати, които са над 6000 годишно и броят им значително надвишава квотата на страната. Кандидатите трябва да са над 40-годишна възраст и трябва да бъдат одобрени от местните власти, които извършват проверки.

Жителите на други страни от Централна Азия като Киргизстан, Казахстан, Узбекистан и Турменистан също се налага да чакат с години.

Като опитен лекар Назърмадова е на първа линия в борбата с коронавируса. А болницата във Фаркхор ще използва парите за закупуване на лични предпазни средства за персонала, дезинфектанти и лекарства, защото в 9,5-милионния Таджикистан болниците страдат от сериозен недостиг на лични предпазни средства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG