Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Радикална модернизация”. Кой иска предсрочни избори и какъв е редът за тях


Христо Иванов. Снимката е архивна
Христо Иванов. Снимката е архивна

Страната има нужда от радикална демократизация и пътят за това са предсрочни избори. Така смятат лидерите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов, които дадоха брифинг в понеделник.

Повод за това искане са три събития от последните дни, свързани едновременно с работата на НСО, с ролята на прокуратурата в политическите процеси и с реалния политически контрол над МВР на фона на полицейското насилие, упражнено в петък и в събота срещу протестиращи.

В петък президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Ако това искане бъде изпълнено, то би довело до предсрочни избори.

Какво казва законът за случаи като този

Ако се стигне до оставка на правителството, според конституцията трябва да бъдат извървяни няколко стъпки.

На първо място парламентарните партии трябва да се опитат да съставят ново правителство в рамките на настоящия състав на Народното събрание. Това се случва, като президентът връчва проучвателен мандат на формациите, според тяхната големина в низходящ ред.

Ако всички те не успеят да съставят ново правителство, държавният глава трябва да състави служебен кабинет и да разпусне парламента. Служебният кабинет е с мандат от три месеца и неговата цел е да подготви страната за провеждането на предсрочен вот.

Протести, искания

След четири поредни протеста "срещу мутрите", за днес е насрочен и пети, който ще включва искане за оставка на министъра на вътрешните работи. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов каза, че причина за това искане е включително и мълчанието около разследването на Антикорупционния фонд, наречено "Осемте джуджета" - в него става ясно, че патрулки на МВР охраняват човек, замесен в отнемане на бизнес.

Макар че в момента основният интерес е към МВР, става дума за цялостна криза в България, смятат от ДБ.

“В центъра на тази криза е проблемът с правовия ред в страната – съзнанието, че законът важи за едни, а беззаконието е привилегия за други”. Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов “беззаконието се осребрява благодарение на система на власт, която е фасадна. Нея я осъществява Бойко Борисов, но реалната власт се държи от Делян Пеевски и това, което наричаме събирателно "сараите". Това трябва да бъде спряно и това искат гражданите на улицата”, коментира Христо Иванов.

От ДБ имат пет идеи за по-нататък: да се въведе гласуване по пощата, хората да имат право на индивидуална конституционна жалба, и на “законодателна гражданска инициатива”, да се извърши реформа на Висшия съдебен съвет, а изборът на главния прокурор да се повери на Народното събрание.

XS
SM
MD
LG