Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой се подготвя да се нанесе в Афганистан след оттеглянето на САЩ


Докато силите на САЩ планират изтеглянето си от Афганистан през 2021 г. Пакистан, Иран и Русия виждат шанс за собствена намеса в страната
Докато силите на САЩ планират изтеглянето си от Афганистан през 2021 г. Пакистан, Иран и Русия виждат шанс за собствена намеса в страната

Инвазията на САЩ в Афганистан през 2001 г. беше подкрепена от повечето от страните в региона. Всички тогава имаха общата цел да прогонят екстремисткия режим на талибаните и да елиминират, съюзническата им терористична организация Ал Кайда. Правителствата на Иран, Русия и Пакистан с готовност помогнаха на САЩ в борбата им с екстремистите.

Техеран предостави ключова разузнавателна информация, за да подпомогне американските сили и ЦРУ, които оркестрираха инвазията. Москва предостави карти от времето на СССР и информация, а по-късно разреши на американските военни да изпратят провизии в Афганистан през територията им. Дори Пакистан, основният гръб на талибаните, предложи помощта си за залавянето на бойци на Ал Кайда и стана основен снабдител на силите на НАТО.

През последните 19 години обаче регионалния консенсус за подкрепа към САЩ вече не съществува. Въпреки че американските военни бързо свалиха от власт талибаните и елиминираха убежищата на Ал Кайда в Афганистан, мнозина са тези, които смятат, че силите на САЩ са затънали в изпълнението на мисията си.

В същото време Вашингтон влоши отношенията си с много от регионалните играчи, сред които Пакистан, Иран и Русия. С оттеглянето на САЩ от Афганистан, планирано за 2021 г. като част от мира, сключен с талибаните, съперниците им виждат шанс да се намесят и да разширят влиянието си в разкъсваната от войни страна. Тези усилия се увеличиха значително, след подписаната от САЩ и талибаните сделка за прекратяването на войната, която започна през 2001 г.

Американците войници трябва да се изтеглят до май 2021 г., а в замяна талибаните трябва да гарантират спиране на терористичните действия, както и прекратяване на огъня срещу правителството в Кабул. Президентът Доналд Тръмп няма търпение да прекрати скъпата и непопулярна война, за което според някои американски издания, той ще опита да изтегли войници още преди изборите в САЩ през ноември.

Главнокомандващият пакистанската армия Камар Джавед Баджва. Според експертите Пакистан е най-големият печеливш от изтеглянето на американските военни от Афганистан
Главнокомандващият пакистанската армия Камар Джавед Баджва. Според експертите Пакистан е най-големият печеливш от изтеглянето на американските военни от Афганистан

“Сцената е вече подредена за много ключови актьори, сред които са Иран и Русия, които увеличават връзките си, както с Афганистан, така и с талибаните“, коментира Майкъл Кугелман, експерт по въпросите за Източна Азия в Международния център за учени Удроу Уилсън.

По негови думи целта на външните сили е да генерират влияние и въздействие спрямо ключовите играчи, което да им даде по-добри позиции за преследване и постигане на целите в Афганистан след оттеглянето на САЩ.

“Можем да очакваме, че ситуацията там ще става все по-нестабилна и сложна”, казва още Кугелман.

Исламабад възстанови старите си връзки с Талибаните и дава подслон на техните лидери. В същото време Техеран и Москва подсилват връзките си с военизираните формации.​

Да направиш талибаните още по-силни

Пакистан отдавна е обвиняван в двойна игра за действията в Афганистан. От една страна те предлагат убежище на талибаните, а от друга получават милиарди от САЩ, за да спират военните конфликти.

Връзките на Исламабад с талибаните датират от 1990 г. Тогава от ислямската република предоставя оръжия, подготовка и разузнавателна информация на военизираните групи. Пакистан е една от трите държави, които признават, учреденото през 1996 г. правителство на талибаните в Кабул.

Според наблюдатели пакистанците виждат в талибаните застраховка за постигане на голямата стратегическа цел – пропакистанско правителство в Кабул, което да ограничи влиянието на Индия в страната. Подозренията на експертите са, че именно Исламабад ще бъде най-големия печеливш от оттеглянето на САЩ.

Буферна зона

Иран подкрепя традиционния си съюзник в Афганистан – шиитското малцинство Хазара, както и говорещите персийски етнически таджики. Иран и талибаните бяха на ръба на война през 1998 г., когато осем ирански дипломати загубиха живота си в афганистанския град Мазар-и-Шариф. В последните години връзките бяха затоплени.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Отношенията между шиитското мнозинство в Иран и талибаните, които са фундаментални сунити, са сложни
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Отношенията между шиитското мнозинство в Иран и талибаните, които са фундаментални сунити, са сложни

Според анализатори Иран не желае връщането на талибаните на власт, но все пак се стреми да запази добри връзки, в случай, че те отново вземат властта в Афганистан.

“Целта е Техеран да установи сфера на влияние в Афганистан и дори да се опита да изгради буферна зона на територията на страната, която да предпазва от врагове източните части на Иран”, казва Али Алфонех, експерт от Института за страните в Арабския залив във Вашингтон.​

Великата сила

Десетилетие след инвазията на САЩ в Афганистан, Владимир Путин възхвали усилията на Вашингтон във войната с тероризма и призова тя да се “доведе до край”.

След 2014 г. обаче Кремъл прави опити да подкопае усилията на американците с цел да се превърне в основен международен играч, както и да отвърне на ударите на запада, след анексията на Крим.

От Москва на няколко пъти обявиха, че са установили връзки с талибаните, за да се справят със заплахите, идващи от Ислямска държава. Вашингтон обвини руснаците в това, че са въоръжавали талибаните, което беше отречено от Кремъл.

Руският президент Владимир Путин някога благодареше на Вашингтон за борбата му срещу тероризма в Афганистан и призоваваше тяхната борба да бъде водена до край.
Руският президент Владимир Путин някога благодареше на Вашингтон за борбата му срещу тероризма в Афганистан и призоваваше тяхната борба да бъде водена до край.

В последните две години руската страна се превърна в домакин на две конференции за мира в Афганистан, като покани, както талибаните, така и лидерите на опозицията.

По-рано този месец американски медии излязоха с информация, че звено на руското военно разузнаване е плащало тайно на талибаните за убийството на американски или войници на НАТО в Афганистан. Обвиненията бяха отхвърлени от Москва и талибаните.

“Руските интереси в Афганистан са двупосочни. От една страна те искат да избегнат хаос от границите на сферата им на влияние, но от друга искат да използват възможността да се демонстрират като велика сила”, казва Марк Галеоти, експерт по въпросите за Русия в Кралският институт за обединени услуги във Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG