Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пети ден от протестите. Искат се оставки, гневът е от полицейското насилие и управлението на БНТ


Хиляди се събраха за пети пореден ден в центъра на София. Те протестираха с искания за оставката на правителството на Бойко Борисов и Главния прокурор Иван Гешев
Хиляди се събраха за пети пореден ден в центъра на София. Те протестираха с искания за оставката на правителството на Бойко Борисов и Главния прокурор Иван Гешев

За пети пореден ден в България се провеждат масови протести срещу правителството. Освен в София, където на 9 юли за пръв път хората излязоха по улиците, шествия в понеделник се провеждат още във Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Силистра, Добрич и Хасково.

В столицата през деня се проведоха няколко протеста, които накрая се събраха в "триъгълника на властта" между сградите на Министерския съвет (МС), бившия партиен дом и президентството.

В 18 ч. стотици хора се събраха пред и около министерството на вътрешните работи, за да протестират против полицейското насилие. Те искаха оставката на министър Младен Маринов. Събитието беше оповестено от “Демократична България” (ДБ), а на място присъстваха неговите съпредседатели Христо Иванов и Атанас Атанасов. Участваха симпатизанти на формацията и други граждани.

“Ние ще протестираме срещу това управление в неговата цялост и срещу този парламент. Ние искаме неговата оставка от две седмици. Хората излязоха по улиците и поискаха промяна. Стъпката към тази промяна е оставка на правителството и парламента и свикване на нови избори”, каза Христо Иванов пред Свободна Европа.

Той добави, че от ДБ искат оставката на Младен Маринов заради “отвращението [на хората] към това министерство”, а мотивите им са свързани с насилието и реакцията спрямо това насилие, която е била безотговорна, както и заради действията на полицията по време на протеста в “Росенец”.

По думи на съпредседателя на ДБ от полицията са се опитали да осуетят законния протест в "Росенец" и да създадат умишлено напрежение между протестиращите и привържениците на ДПС, които се бяха събрали на място.

“Видя се, че това управление не контролира министерството, защото министър-председателят поиска оставката на областния директор (на МВР бел. ред.), а министърът не прие тази оставка… Ние видяхме тоталната липса на контрол на ГЕРБ върху това министерство, защото то е контролирано тотално от Пеевски”, каза още Иванов.

По-рано през деня МВР излезе с позиция, че по сигналите за насилие са назначени проверки, а обемът на информацията, който е получен, е твърде голям и трябва да бъде анализиран.

По-рано в понеделник пред сградата на президентството започна и протестът с искания за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Сред организаторите на събитието са все така проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

“Това, което се случва тук, вече се случва и в цялата страна. Следващата стъпка, която ще направим, е да координираме нашите сили, за да оформим национална стачка. Няма да спрем”, каза пред Свободна Европа Бабикян.

В столицата се проведе и трети протест, организиран от дипломата Илиян Василев. Той започна пред сградата на БНТ и беше с искане за оставката на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, както и срещу отразяването на протестите от страна на обществената телевизия.

По-рано през деня, докато беше гост в ефира на БНТ, Христо Иванов също поиска оставката на Кошлуков.

Във Варна, където хората излязоха по улиците за четвърти пореден ден, също се събраха няколко хиляди души. Те протестираха пред сградата на Окръжния съд, а впоследствие се насочиха към общината. Исканията им са за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Протестът във Варна
Протестът във Варна

В протестите в Стара Загора се включиха стотици, като повече от тях са млади хора, съобщи бТВ. Те преминаха през сградата на областната администрация и достигнаха до сградата на Районния съд като блокираха централните улици в града.

За пръв път тази вечер протест се проведе в Хасково. Централният площад на града е пълен с хора, които, по подобие на гражданите в останалите градове искат оставката на правителството и главния прокурор.

Протестът в Хасково
Протестът в Хасково

Към момента протестите във всички точки на страната преминават мирно без инциденти и сблъсъци между хората и полицията.

Масовите протести започнаха в четвъртък 9 юли, а причина за тях станаха няколко събития от изминалата седмица - живо предаване във фейсбук, показало, че НСО не допуска хора до държавен плаж, разположен близо до лятната резиденция на Ахмед Доган, претърсване в президентството, извършено от полиция и прокуратура, полицейско насилие във втората нощ на протеста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG