Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имам 1% шанс да изляза." Юлия Цветкова, която нарисува женското тяло и сега я заплашва затвор


Косата на активистката Юлия Цветкова е обръсната в затвора
Косата на активистката Юлия Цветкова е обръсната в затвора

Бъдещето на Юлия Цветкова е много несигурно. Тя е обвинена за "създаването и разпространяването на порнографски материали", след като споделя стилизирани скици на "истински" женски тела в социалните мрежи.

"Опитвам се да не губя надежда, но в Русия само 1% от обвиняемите биват оправдани. Това предполага, че аз имам 1% шанс да изляза от това напълно свободна. Това е доста отчайваща прогноза", казва активистката в интервю пред The Art Newspaper.

27-годишната Юлия живее в град Комсомолск на Амур в далечния Хабаровски регион в Източна Русия. В момента е под домашен арест, след като прекарва 4 месеца в затвора, през които тече разследването на нейните активистки дейности. Възможно е да бъде осъдена на 6 години затвор.

Проблемите ѝ с властите започват в началото на 2019 г., когато се опитва да постави 2 представления в родния си град. Едното цели да разчупи стереотипите за стриктно дефинираните два пола на мъж и жена, а другото е срещу милитаризацията на обществото.

"Не знам кое беше по-страшно за тях – пиесата за джендър, която те не разбират и се страхуват, или другата пиеса, която беше много политическа, много хаплива. Предполагам, че комбинацията от двете ме докара до тук", казва Юлия в телефонно интервю за Си Ен Ен. "След този случай ме викаха в полицията всяка седмица".

През последвалите 6 месеца активистката е разпитвана от разследващите постоянно, домът ѝ е обискиран и чак тогава официално е заведено дело срещу нея. Когато полицията претърсва апартамента и компютъра ѝ през ноември 2019 г., те откриват няколко феминистки групи, които тя модерира в руския еквивалент на Фейсбук – ВКонтакте.

"Тогава ми зададоха много въпроси, откриха дейностите ми в интернет и разбраха как точно могат да формират обвиненията срещу мен. Това е редовна схема: полицията търси каквито и да е сведения за потенциално престъпление в работата на активиста и чак след това завежда делото", казва Цветкова.

Скоро след това тя е арестувана заради публикуването на скици на голи женски тела с надписи: "Истинските жени имат мазнини и това е нормално", "Истинските жени имат мускули и това е нормално", "Истинските жени имат бръчки и бели коси и това е нормално". Целта на кампанията ѝ е била да промотира по-позитивния поглед към женското тяло и да накара жените да се чувстват по-добре в своята кожа.

Освен феминистки послания, Юлия често създава и антихомофобски кампании. През декември 2019 г. тя е глобена за нарушаване на спорния закон срещу гей пропагандата, забраняващ промотирането на "нетрадиционни сексуални връзки". Тогава тя публикува в личния си профил във ВКонтакте рисунка, на която са изобразени две еднополови семейства с деца, а надписът гласи: "Семейството е там, където има любов. Подкрепяйте ЛГБТ семействата!"

Проблемите с властите не отказват Юлия и тя се радва, че каузите, на които се е отдала, набират все повече популярност в Русия.

"Вече има протести в малки градове, където знам, че протестиращите нямат същата свобода или подкрепа, на които се радва обществото в Москва. Затова те всъщност рискуват много", казва Юлия, чийто роден град Комсомолск на Амур се намира в тази част на Сибир, в която са били лагерите от ГУЛАГ.

"За мен това, че тези протести все пак се случват, е изключително вълнуващо, защото знам какво значи да живееш в малък град и да си феминист, колко страшно и самотно би могло да бъде..."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG