Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест по време на COVID-19. Кратък наръчник за безопасно поведение на площада


Надежда Цекулова
Надежда Цекулова

В новата история на България е пълно с протести, но този е първият, който протича в условията на пандемия - ново, остро заболяване с относително висок процент тежки и фатални случаи, както и неизяснени дългосрочни последици за тези, които са го прекарали.

Друга особеност на този протест е, че среща хора, които до вчера воюваха по разделителната линия COVID-19 – някои са наплашени и настояват за крайни ограничения с цел намаляване на разпространението на болестта, а други буквално „не вярват в коронавируса“.

Само че има безспорни факти, които са вече известни за коронавируса. Ето основните рискови фактори:

- Протестът е на открито и това е добре. За съжаление обаче е почти невъзможно протестиращите да са на достатъчна дистанция един от друг през цялото или поне през повечето време.

- Има непрекъснати скандирания, при които от устата на всеки се отделят голям брой микрочастици, много по-голям, отколкото при спокойно дишане със затворена уста.

- Горещо е, а протестът е продължителен. Повечето хора консумират някакви напитки, а някои и храни, без да могат да измият ръцете си с вода и сапун, или да почистят опаковките на продуктите.

Въпреки всичко това, ако повечето хора се съгласят да спазват общи правила за безопасност, това със сигурност ще направи протеста повече обединяващ, отколкото разделящ различните участници в него.

Ето правилата, които могат да намалят рисковете от струпване на хора на едно място:

- Носенето на маски. Както знаете, задължителността в носенето на маски у нас е нетрайна. Въпреки това вече месец Световната здравна организация насърчава хората да носят маски за многократна употреба в закрити помещения или когато не е възможно да се спазва дистанция. Важно е да се знае, че този тип маски предимно намаляват вероятността да предадете заразата, ако сте болен, но слабо предпазват вас самите от зараза. Затова на един многохиляден протест те ще са ефективно предпазно средство, ако се носят масово. Имайте предвид, че маските с филтър за издишане не предпазват околните, ако вие сте болен.

- Носенето на маска с висок клас на защита (FFP3) или медицинска маска, ако сте възрастен човек, имате хронични заболявания или сте бременна жена.

- Знанието как да се използва маската правилно. Един от проблемите с масовото носене на маски е, че когато то се прави неправилно, човек се чувства защитен, и забравя да прилага останалите мерки. Така, вместо да се предпази, повишава риска да се зарази по невнимание. СЗО създаде анимиран клип, в който са показани всички стъпки за безопасно ползване на маска. Основните са: маската се пере след всяко ползване; поставя се винаги с измити ръце; не се докосва платнената ѝ част, а само връзките; носи се върху устата и носа; сменя се, ако се навлажни твърде много (например при интензивно говорене); ръцете се измиват със сапун или се дезинфекцират след свалянето ѝ.

- Ползването на дезинфектант за ръце. Ползването на ръкавици за предпазване е грешка, тъй като по порестата им повърхност вирусните частици се натрупват много по-лесно. Не всеки вид ръкавици може да се почисти от тези натрупвания с дезинфектант. Смята се, че да почиствате ръцете си редовно с дезинфектант или с вода и сапун е много по-ефективно.

- Четенето на етикети върху дезинфектантите. За да бъде ефективен срещу SARS-CoV-2 вируса, алкохолният разтвор в дезинфектанта трябва да е най-малко 70-процентов. Не всички дезинфектанти на пазара отговарят на това условие.

- Избягването на допира до очите, носа и устата. Към момента това са „доказани“ врати за вируса, а с ръка може да сте докоснали заразена повърхност, например брава или… кенче с напитка.

- Избягването на директна консумация директно от непочистени опаковки. Можете да намалите риска, ако си носите напитки от вкъщи или поне почиствате кенчетата и бутилките с антибактериални кърпички.

- Призивът към приятели и съмишленици да спазват предпазните мерки, когато са на протест. Не очаквайте всички да се съобразяват, за да го правите и вие. Колкото повече хора прилагат мерките, толкова по-ниски са рисковете, затова поведението на всеки един човек е важно.

- Оставането вкъщи, ако се съмнявате, че може да сте заразен, или ако усетите някакво неразположение.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG