Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 на 45. Конституционният съд защити Закона за социалните услуги


Приемането на Закона за социалните услуги беше съпроводено с протести заради опасения на родители, че той ще позволи отнемането на децата им от държавата.
Приемането на Закона за социалните услуги беше съпроводено с протести заради опасения на родители, че той ще позволи отнемането на децата им от държавата.

Няма опасност държавата "да взима децата" по анонимни сигнали, а чуждестранните неправителствени организации не са враг. Това е само част от решението на Конституционния съд по 45 разпоредби на Закона за социалните услуги. Само три от тях бяха обявени за противоконституционни.

Делото беше образувано по искане на 54 народни представители от левицата.

От съобщението на съда става ясно, че "отменените" разпоредби "дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица".

Според сайта news.lex.bg отменените от Конституционния съд текстове са свързани с получаването на информация от доставчиците на услугите за техните получатели, както и контролни функции на Агенцията за качеството на социалните услуги да посещават пряко ползвателите на услугите, за да получават информация от тях.

Отменя се и членът от закона, който регламентира, че когато дете е поискало подкрепа от доставчик на социална услуга, той е длъжен да информира и да консултира детето и да уведомява дирекция "Социално подпомагане", ако детето е под 14 г.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че социалната комисия в Народното събрание ще обсъди в четвъртък поправки в Закона за социалните услуги, които ще вземат предвид мнението на Конституционния съд.

Депутатите от БСП оспорваха разпоредби, като атакуват новата философия при предоставянето на социалните услуги чрез делегирането на изпълнението им от частни доставчици, напомня „Дневник“. Според БСП децентрализацията на социалните услуги изземва правомощия на държавата.Тези текстове на закона според конституционните съдии не противоречат на българската Конституция.

Сезирането на Конституционния съд беше пореден опит да се спре действието на закона, чието влизане в сила беше отложено от Народното събрание до 1 юли. Приемането на Закона за социалните услуги през 2019 г беше съпроводено с протести заради опасения на родители, че той ще позволи отнемането на децата им от държавата

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG