Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Ал-Халаби и неговият зелен кабинет, в който растенията успокояват


Д-р Нъзар Ал-Халаби в кабинета си, в който отглежда над 3000 растения
Д-р Нъзар Ал-Халаби в кабинета си, в който отглежда над 3000 растения

Зеленото успокоява, казват. Влизали ли сте в лекарски кабинет, в който отвсякъде сте обградени от цветя? Може би смятате, че такъв кабинет не съществува, но в йорданската столица Аман д-р Нъзар Ал-Халаби приема пациентите си в точно такъв кабинет.

Любовта на доктора към зеленината започва преди около 35 години, когато леля му му подарява малко цвете за новооткритата му практика. Оттогава е отгледал над 3000 различни вида растения в своя скромен кабинет в Аман. Сред любимите му са кактусите.

Д-р Ал-Халаби е баща на четири деца. Той прекарва два часа седмично в поливане на цветята си и го сравнява с "грижата за някого, когото обичаш".

"Отнема ми между час и час и половина, понякога два (да полее цветята си), зависи колко работа имам. Както казах, чувството е прекрасно, то е като да се грижиш за някого, когото обичаш, да му даваш вода и да го защитаваш. Те са част от живота ти", казва д-р Ал-Халаби пред Ройтерс.

Час-час и половина, а понякога два е времето, което докторът отделя, за да се грижи за цветята си
Час-час и половина, а понякога два е времето, което докторът отделя, за да се грижи за цветята си

Той вярва, че растенията имат успокояващ ефект върху пацентите му. Чакалнята му също е изпълнена със зеленина.

"Всеки, който е учил психология разбира, че (растенията) са успокояващи. Както класическата музика успокоява някого, така (растенията) правят същото. По-добре е да гледаш нещо красиво, отколкото да се взираш в нищото", допълва лекарят.

Преди да облече престилката си сутрин, йорданският доктор протяга ръка към лейката и започва да полива стотиците растения", които отглежда в кабинета си.

Пациентът му Мохамад Абу Зайна казва, че е свидетел на гледката в "зеления" кабинет от ранна възраст. "Посещавам този доктор от дете - вече повече от 20 години, идвахме тук като деца с майка ни и се взирах в растенията. Играехме си с тях и дори се опитвахме да вземем някои от тях вкъщи", казва още Мохамад.

По време на изолацията заради пандемията от коронавирус докторът е идвал с колата си до кабинета и е оставал сам сред цветята.

"Трудно ми е да съм далеч от тях. Дори когато се случваше да не идвам два дни дотук, когато дойдех отново, се възхищавах колко добре изглежда клиниката. Засадил съм всяко едно от тях сам, не съм купил нито едно. Това е истинска любовна връзка с растенията", казва д-р Ал-Халаби.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG