Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възпитание и опит." Джема Грозданова от ГЕРБ напусна парламента


Джема Грозданова
Джема Грозданова

Председателката на комисията по външна политика и европейски въпроси в Народното събрание Джема Грозданова от ГЕРБ напусна парламента в четвъртък.

В мотивите си за оттегляне тя заявява, че "комбинацията от възпитание, придобити умения, образование и житейски опит ми дава основание да мисля, че към момента не мога да бъда полезна в сферата на моята дейност. Затова подавам оставка".

Пред БНР Грозданова отрече оттеглянето ѝ да е свързано с последните кадрови сътресения във властта. В сряда премиерът Бойко Борисов поиска оствките на трима министри - на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов. Това се случи на фона на протести с искане за оставка на Борисов.

Във Фейсбук Грозданова благодари на ГЕРБ за дадената й „възможност да придобия опит и увереност в комуникацията и в междучовешките отношения“.

Според „Медиапул“ Грозданова е близка до бившия втори човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов, който обяви, че подготвя собствен политически проект.

На 30 юни тя присъства с още 250 души на представянето на годишния анализ за 2019 г. на Евро-атлантическия център за сигурност - неправителствената организация, оглавявана от Цветанов, припомня „Дневник“.

Не е ясно дали освен парламента Грозданова напуска и ГЕРБ.

Джема Грозданова, която е стоматолог по образование, беше част от парламентарната група на ГЕРБ в последните 4 парламента. В първия си мандат е председател на парламентарната Комисия по европейски политики и за контрол на еврофондовете, а през последните пет години - на външната.

Тя е ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, оттъдето също се оттегля.

На мястото на Грозданова в Народното събрание като депутат от ГЕРБ влиза музикантът Калин Вельов, реши ЦИК в четвъртък. В интервю за БНР той заяви, че правителството трябва да остане до март, за да довърши мандата си.

"В трудни моменти се доказват хората. Смятам, че правителството трябва да остане до март месец и искам да го подкрепя, да подкрепя ГЕРБ. Фактът, че в такъв момент влизам на тази позиция, означава, че не ме е страх. Аз съм на първо място музикант, сцената е моето поприще. Ще опитам да дам всичко от себе си, за да подобря ситуацията в тази държава", заяви перкусионистът пред БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG