Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди скандираха срещу главния прокурор и премиера, които отказаха да подават оставки


Протестът във Варна.
Протестът във Варна.

"Всеки ден ще е така до победата!" скандираха участниците в протеста в София, който се провежда за осми пореден ден. Демонстрациите идват часове след решението на премиера и главния прокурор да не подават оставки, докато протестиращите настояват именно за това.

Събирането в София на 16 юли беше предварително обявено за ден на "големия протест". В него участват не само хора, откликнали на събитието от фейсбук, организирано от адвокат Николай Хаджигенов, скулптора Велислав Минеков и Арман Бабикян, но също и такива, които следват гражданското сдружение БОЕЦ.

Митингът на БОЕЦ започна с час по-рано от обичайното и двете групи впоследствие се сляха. Те се събраха на площада пред Министерския съвет, преминаха в шествие по централните улици и се върнаха обратно на площада. Както и вчера, протестът има обявен краен час - 22 часа. Организаторите се надяват да избегнат навлизането на провокатори в митинга, което обикновено се случва в тъмните часове на денонощието.

По-рано тази седмица провокатори замеряха полицията с кутии с червена боя и бутилки, и счупиха част от прозорците на вратите на сградата, използвана от парламента.

В четвъртък две редици жандармерия охраняваха сградата на Министерския съвет, а близо до бившия партиен дом имаше полицейски камион с камери.

Протестите бяха провокирани от поведението на служители на Националната служба за охрана (НСО), която не допусна лодка на Христо Иванов и други двама представители на извънпарламентарната "Демократична България" до държавен плаж. Причината беше в това, че плажът се намира близо до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Случаят породи включително и въпроса защо Доган ползва охрана от НСО, след като не заема никакъв държавен пост. Часове след като президентът Радев призова да отпадне държавната охрана на двама политици от ДПС - Ахмед Доган и Делян Пеевски, прокуратурата предприе претърсване на президентството и арестува двама души от президентската администрация. Това предизвика първия ден от протестите, подкрепени от президента Радев. Тогава на площада имаше представители както на левицата, така и на десницата.

В четвъртък президентът призова хората да не спират.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG