Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ан Епълбаум, която парче по парче оглежда останките от демокрацията


Ан Епълбаум
Ан Епълбаум

Представям си я в огромна библиотека в къща с високи тавани, в която книгите започват от пода, а тези, които са на най-горния рафт, можеш да стигнеш само с дълга стълба. Оказа се, че в личния ѝ сайт има подобна снимка. Тя е облечена със семпла бяла риза и тъмни дънки, а по лицето ѝ се е плъзнала тънка усмивка, докато погледът ѝ броди по страниците на книгата.

Ан Епълбаум съвсем скоро ще навърши 55 години, майка е на две деца и е една от най-ерудираните съвременни изследователки на тоталитаризма и демократичните процеси. През 2004 г. печели най-престижната американска награда за журналистика "Пулицър" за изследването си "Лагерите на смъртта ГУЛАГ". Книгата излиза на български в издателство "Лик" през 2005 г. в превод на Станислава Миланова.

Ан Епълбаум е историчката, която може да разгледа останките на демократичната политика и да вникне в същността ѝ по начин, който се отдава на малко съвременни писатели.

Последната ѝ книга Twilight of Democracy: The Failure of Politics and the Parting of Friends започва като роман. На 31 декември 1999 г. Епълбаум и съпругът ѝ полският политик и министър в дясноцентристкото правителство Радослав Шикорски организират парти. В навечерието на новото хилядолетие те се събират на задушевно празненство в имение в западна Полша. В компанията са поляци, британци, американци и руснаци - комбинация, която е способна да изгради един разрушен свят отново. Хора, изправили се срещу съветската империя и изиграли роля за падането на задушаващата тирания. Хора, подкрепили свободните пазари, свободните избори, върховенството на закона и демокрациите.

Всички те са млади и щастливи. Победители на фона на историята.

Днес обаче тя е готова да пресече улицата, за да избегне някои от своите тогавашни гости и чувството е взаимно."Тези партита са мярка за политическа промяна, показател за „здрача на демокрацията", казва Епълбаум.

"При подходящи условия всяко общество може да се обърне срещу демокрацията", отбелязва Епълбаум. "Всъщност, ако историята е нещо, което можем да подминем, всички наши общества евентуално ще го направят."

Епълбаум разказва как съвременниците ѝ са се отказали от либерално-демократичните идеали в полза на култове към силните на деня, националистически движения и държави с еднопартийна власт.

Тя твърди, че не бива да се изненадваме от тази промяна и че днес в целия свят - от САЩ до Европа и отвъд нея, либерналната демокрация е под обсада, докато различните форми на авторитаризъм нарастват.

Авторитарните и националистически партии, възникнали в съвременните демокрации, предлагат нови пътеки към богатство или власт за своите съмишленици. Описвайки политици, журналисти, интелектуалци и други, които са се отказали от демократичните идеали във Великобритания, САЩ, Испания, Полша и Унгария, Епълбаум разкрива моделите, които свързват новите защитници на нелибералната демокрация и класациите, както и как използват теорията на конспирацията, политическата поляризация, социалните медии и носталгията да променят своите общества.

Скоро Ан ще има рожден ден. Дали все още прави такива партита или те ще останат в историята, можем само да предполагаме. Надяваме се, че освен в книгите, ще можем да я четем още дълго по страниците на най-престижните издания като "Нюйоркър", "Уолстрийт джърнал", "Ню Йорк Таймс, "Форин афеърс", "Гардиън", "Ди Велт", Газета Виборча" и др.

Но кариерата ѝ не се ограничава дорук. В продължение на 15 години пише като колумнист във "Вашингтон поуст". Работила е в редица британски медии като "Ивнинг Стандарт", "Слейт", "Дейли телеграф" и "Сънди телеграф". Била е кореспондент на "Икономист" и "Индипендънт" във Варшава. Преподава в Йейл, Харвард и Колумбия, както и в Оксфорд, Кеймбридж, Лондон, Белфаст, Хайделберг, Маастрихт, Цюрих и много други.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG