Връзки за достъпност

Извънредни новини

Срещу "каскета на задкулисието". Девети ден с призиви за оставки на правителството и главния прокурор


Протестът в София на 17 юли 2020 г.
Протестът в София на 17 юли 2020 г.

Протестите срещу правителството и главния прокурор продължиха девети ден в София и повече от десет други града. Те протичат, докато премиерът Борисов е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет. Там европейските лидери трябва да постигнат споразумение за разпределянето на 2,4 трилиона евро за общи разходи през следващите седем години и за възстановяването на пострадалата от коронавируса европейска икономика.

По-рано тази седмица премиерът беше казал, че иска една среща отсрочка, преди да вземе решение, свързано с оставката. Малко след това, в сряда, той поиска оставката на трима министри от кабинета, а на следващия ден се отказа от това и заяви, че кабинетът ще изкара пълния си мандат.

Мандатът на правителството изтича през пролетта на 2021 г.

В петък в София се състояха три протестни акции - пред БНТ с искане за оставка на генералния директор Емил Кошлуков, пред Съдебната палата, където граждански активисти от "Правосъдие за всеки" настояваха за конституционни промени и оставка на главния прокурор, както и традиционният вече митинг, започващ с шествие по улиците на София и завършващ със събиране на площада пред Министерския съвет.

След първоначалните прояви на различни места протестиращите се обединиха, както направиха и в четвъртък. Те скандираха "Оставка!", "Мафия!" и "Всеки ден ще е така до оставката!" От "Правосъдие за всеки" призоваха българите да се разделят с "Каскета на задкулисието". По-късно протестът в столицата измени хода си, като хората отидоха пред БНТ.

Освен в София, протести имаше и в Ловеч, Хасково, Пловдив, Враца, Монтана, Варна, Бургас, Кюстендил и други градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG