Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожарът в катедралата в Нант може да е започнат умишлено, смятат разследващите


Тече разследване за това как е започнал пожарът

Овладян е пожарът, който избухна събота сутрин в готическата катедрала "Св.св. Петър и Павел" в западния френски град Нант, съобщава Франс прес. Тече разследване за причините за пожара, като полицията подозира, че е възможно огънят да е започнат умишлено.

При пожара е бил изцяло унищожен църковният орган, казват огнеборците. Платформата му е нестабилна и може да рухне. Стъклописите в предната част на катедралата са изпотрошени.

Над 100 пожарникари са участвали в потушаването на пламъците. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен съобщи в "Туитър", че ще посети катедралата заедно с министъра на културата Розлин Башло.

Храмът "Св.св. Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството й е започнало през 1434 г. и е продължило 457 години - до 1891 г. През 1972 г. дървеният й покрив е разрушен при пожар и е заменен с бетонна структура.

През април 2019 г. избухна пожар в парижката катедрала „Нотр Дам“, който продължи почти 15 часа. Огънят унищожи голяма част от сградата, която е един от символите на френската столица. Според огнеборците щетите от пожара в Нант не са съпоставими с тези на "Нотр Дам" и в случая е засегнат основно църковният орган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG