Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неговият дядо комунист". Може ли роднинството с някого да оправдае полицейския побой?


Борисов за пръв път коментира случая с полицейското насилие над студента Евгени Марчев. Премиерът цитира статия на ПИК, в която се съдържа невярна информация за дядото на Марчев
Борисов за пръв път коментира случая с полицейското насилие над студента Евгени Марчев. Премиерът цитира статия на ПИК, в която се съдържа невярна информация за дядото на Марчев

Една теза си проправя път в последните дни - че ако дядо ти е комунист, полицаите могат да те бият. Ако не е комунист, не може.

Става дума за полицейския побой на студента Евгени Марчев, заснет от любителско видео във втория ден на протеста. Кадрите показват как студентът бива завлечен под колоните на Министерския съвет, където няколко полицаи му нанасят удари. Той самият и неговите роднини казаха, че той е бил “извлечен и пребит”. Този случай е от 10 юли.

В отговор представители на МВР заявиха няколко пъти, че униформените са използвали сила, защото са били нападани и по тях са хвърляни предмети.

Дни по-късно, на 13 юли, агенция ПИК публикува материал, в който се твърди, че "младежът, посегнал на полицаи на протеста на Радев, е внук на депутат от БСП”. Побоят над студента е определен като “менте”. Пише, че дядото на Марчев е “д-р Димитър Димитров, бивш депутат от БСП в 37-то Народно събрание, върл русофил и едно от величията в червената партия”.

В неделя, 19 юли, тезата беше подхваната и от премиера. Ето така: “Горчиво съжалявам [за насилието]. Никога, никога това е не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист не е дал възможност някога да ние отидем да учим в Брюксел, Хага, Лондон или където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоктивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки“, каза Борисов.

Това изказване се нуждае от поне едно пояснение. Например, дали дадено полицейско насилие може да се оправдае, ако роднина на насилвания е човек с неприемливо минало. От думите на премиера излиза, че отговорът е "да, може да се оправдае". Или поне, че миналото на роднината е смекчаващо вината обстоятелство за упражняването на насилието.

Има и второ: как се информира премиерът? Оказа се, че истинският дядо на пребития студент е хирург и никога не е членувал в партии. Ето какво казва той: “Изумен, изненадан, омерзен, дори отчаян съм, че начело на нашата държава има такива хора. Аз не съм никакъв комунист. Аз съм лекар, хирург. Не ви прави чест да падате толкова ниско, да правите такива изявеления. Всичко, което съм постигнал, съм направил със собствен труд”.

Ако се върнем към истинските новини, те са в констатациите за побоя над Марчев, извършен на 10 юли: “Отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош "с изразена болкова симптоматика в същата област”, е написал съдебният лекар.

В неделя Борисов обеща резултатите от проверките на МВР за инцидентите да станат известни още в рамките на тази седмица. Преди това представители на СДВР бяха обявили, че срокът за тяхното извършване е в рамките на един месец.

Така цялата история с побоя провокира три въпроса наведнъж: дали биографията на нечий роднина е оправдание за полицейски побой, откъде премиерът се информира и защо проверката на един заснет на видео случай с идентифицирани участници и заключение на лекар заема толкова време - дотук десет дни.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG