Връзки за достъпност

Извънредни новини

ОАЕ започна първата арабска космическа мисия до Марс


Изстрелването на сондата "Амал" от японския космодрум Танегашима
Изстрелването на сондата "Амал" от японския космодрум Танегашима

Обединените арабски емирства (ОАЕ) изстреляха успешно космическата сонда “Амал” до Марс. Това е първата арабска космическа мисия до Червената планета.

Стартът се състоя в японския космодрум Танегашима, а ракетата носител беше производство на “Мицубиши“. Изстрелването беше отложено с пет дни заради лошото време в района на базата.

Пред журналисти ръководителят на мисията от страна на ОАЕ Омран Шараф, обяви, че към момента всичко тече по план.

“Амал”, което на арабски означава надежда, трябва да достигне до повърхността на Марс през февруари 2021 г. 7 месеца по-късно трябва да започне и предаването на информация от атмосферните данни на планетата, които ще бъдат споделени с цялата международна научна общност.

Евентуален успех на мисията ще е голяма крачка напред за богатата на петрол страна в опита и да създаде свое бъдеще в космоса, коментира Ню Йорк Таймс. Преди по-малко от година Хазаа Али Алмансоори се превърна в първия космонавт от ОАЕ, който излезе извън пределите на планетата и прекара седем дни на Международната космическа станция. Дубай си поставя целта до 2117 година да създаде първата си човешка колония на Марс.

Без протести, PCR тестове и оставки. Новини като хората
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG