Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грантове, заеми, гаранции. Европейските лидери договориха рекордния бюджет


Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се поздравяват рано сутринта на 21 юли
Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се поздравяват рано сутринта на 21 юли

На петия ден от тежки преговори Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на общността до 2027 година.

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От тези средства като грантове ще бъдат отпуснати 390 млрд. евро, а под формата на заеми страните членки ще получат около 360 млрд. евро.

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. eвро.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3,5 млрд. евро.

“За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика”, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Пари срещу върховенство на закона

Той уточни, че страните членки са постигнали споразумение отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона. Решения от такова естество ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство. Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.

От своя страна Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на Европейската комисия за развитието на националните икономики чрез т. нар. европейски семестър.

Преговорите за европейските средства продължиха четири напрегнати дни. Европейските лидери никога не са имали нужда от толкова време, за да вземат решение, но никога в историята те не са били изправяни пред толкова голяма сума (бюджет от 1 трилион евро, фонд от 750 млрд. и спешна помощ от 540 млрд.), а ЕС никога не се е подготвял да вземе общ дълг в такива размери, какъвто се очаква да набере на световните пазари и да връща през следващите 30 години.

Какво получава България

От договорените средства за България са предвидени близо 29 милиарда евро, съобщи премиерът Бойко Борисов. „Ние сме едни от малкото, които ще получат повече пари” в сравнение с предходния бюджетен период“, каза той във видео, публикувано в неговия фейсбук профил.

Тази сума съвпада с предвидената в плана на правителството, публикуван на сайта му. Той беше базиран на предварителното предложение на Европейската комисия, което предвиждаше седемгодишният бюджет да бъде 1,1 трилиона евро, а фондът за възстановяване - 750 милиарда евро, от които 500 милиарда грантове и 250 милиарда заеми. На срещата в Брюксел обаче тези суми и съотношението между грантове и заеми бяха предоговорени.

Правителството предвиждаше страната да получи 16,7 млрд. евро от Многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. и допълнително 12,3 млрд. евро по програмата "ЕС от ново поколение" - 9,2 млрд. евро грантове и 3,1 млрд. евро заеми.

От думите на Борисов се разбира, че намаляването на общата сума на грантовете за сметка на заемите във фонда за възстановяване се отразява и на предвиденото за България. Страната може да разчита на безвъзмездна помощ в размер на 7,7 млрд. евро, вместо предвидените 9,2 млрд.

В следващите 7 години България ще получи 200 млн. евро в подкрепа на по-слабо развитите региони - пари, които са договорени извънредно по време на преговорите на 21 юли. Борисов каза, че лично той е блокирал преговорите през нощта, за да се стигне до споразумение за отпускането на средствата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG