Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон не е търсил намеса на Русия в референдума за Брекзит, се твърди в доклад


Правителството на Великобритания "активно е избягвало" да търси намеса на Русия по време на референдумите за членство в Европейския съюз и и за независимост на Шотландия. Такава констатация е записана в доклад на Комисията по разузнаването и сигурността към долната камара на британския палрламент, съобщава Би Би Си.

Според документа Русия разглежда Великобритания като една от своите "основни мишени" на Запад.

Заключенията са от отложен с 9 месеца документ на парламентарната комисия, която наблюдава дейността на службите. Според текста има достоверни публични коментари, предполагащи, че Русия е опитала да повлияе върху резултатите от референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. Въпреки съмненията, че това е станало и с референдума за Брекзит, британското правителство не е било достатъчно ангажирано с търсенето на доказателства, се казва в доклада.

Докладът констатира, че руското влияние във Великобритания е "новото нормално", и обвинява няколко поредни британски правителства, че посрещат руските олигарси "с отворени обятия".

Докладът призовава за "незабавни действия", за да се помогне на специалните служби да се справят с "този много способен противник".

Парламентарната комисия критикува британското правителство за забавяне на публикуването на доклада. Управлението в страната беше обвинено, че е задържало публикуването му преди изборите във Великобритания през декември. От "Даунинг стрийт" 10 отрекоха това.

Разследването на комисията обхваща редица теми, включително кампании за дезинформация, кибератаки и руски емигранти във Великобритания.

Според авторите на доклада голяма част от "много чувствителните" подробности няма да бъдат публикувани заради опасения, че Русия би могла да използва доказателствата, за да застраши Великобритания.

В доклада се казва, че Обединеното кралство е било "очевидно мишена" за кампании за дезинформация около изборите си, но въпросът е определен като "горещ картоф", като никоя организация не е водеща да се справи с него.

Членът на комисията Стюарт Хоси заяви, че никой в правителството не искал да се занимава с проблема за руската намеса и никой не е знаел дали Русия се е опитала да се намеси в референдума през 2016 г. за Брекзит, "защото не искаха да знаят". Хоси допълни пред репортери: "Няма оценка на руската намеса в референдума за ЕС и това води началото си от факта, че никой не иска да се занимае с проблема."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG