Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тилда Суинтън, която воюва за автентичност и нещастен финал


Тилда Суинтън ще получи "Златен лъв" за цялостен принос на филмовия фестивал във Венеция през септември
Тилда Суинтън ще получи "Златен лъв" за цялостен принос на филмовия фестивал във Венеция през септември

Тя е на 59 години и 33 от тях преминават в киното. Филмите, в които участва от 1986 г. насам трудно могат да бъдат обобщени стилово и вероятно това е причината да бъде любимка на толкова нестандартни режисьори като братята Джоел и Итън Коен, Уес Андерсън, Джим Джармуш и Лука Гуаданино.

Става дума за носителката на "Оскар" Тилда Суинтън, която през септември ще получи почетния "Златен лъв" за цялостен принос към киноизкуството на 77-ото издание на най-стария филмов фестивал – "Мостра Венеция". Той ще се проведе от 2 до 12 септември при ограничения и специални мерки за дистанция и хигиена заради пандемията от коронавирус. Пълната програма на фестивала ще бъде обявена на 28 юли, а председател на журито в конкурса за "Златен лъв" ще бъде Кейт Бланшет.

"Воювам за автентичност"

"Воювам за автентичност. За негримирано лице и неравна походка. За емоционално достоверна семейна среда. За мъчителен подбор на думите. За открит, а може би нещастен финал. За счупено яйце и разлято мляко. За филмите, в които нищо не се случва, но всичко е възможно", описва себе си Катрин Матилда Суинтън.

Британската актриса е родена на 5 ноември 1960 г. в Лондон. Заедно с шотландския художник и драматург Джон Бърн имат близнаци – Онър и Ксавиер Суинтън Бърн, родени през 1997 г. Впоследствие обаче се разделят и в момента Тилда живее в Шотландия заедно с децата и настоящия си партньор – немският художник Сандро Коп.

Типичното британско чувство за хумор не липсва на Суинтън, която споделя по повод схващането, че децата често са противоположност на родителите си, че е много вероятно "моите да станат счетоводители – фашисти".

"Най-щастлива съм, когато мълча"

"Аз съм тих човек. Най-щастлива съм, когато мълча", признава актрисата. Потвърждение на тези нейни думи е начинът, по който се е чувствала по време на награждаването ѝ с "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля във филма от 2007 г. "Майкъл Клейтън": "На церемонията отидох като турист. Изпитах ужас, когато чух името си. Да стоя на сцената пред 3 милиарда зрители – това е травма. По-добре да ми бяха изпратили наградата по пощата."

Четири години по-рано Тилда Суинтън печели БАФТА за най-добра актриса за "Младият Адам", има три номинации за "Златен глобус". За приноса си към британската филмова индустрия тя е отличена с наградата "Ричард Харис", а през 2013 г. получи специална почит от Музея за модерно изкуство.

"В липсата на съмнение има някакво безумие"

"Според мен съмненията ни ни правят хора. Няма съмнение, че дори праведникът губи не само чувството си за реалност, но и за самия себе си. В липсата на съмнение има някакво безумие", гласи друг известен цитат на актрисата.

Първият филм на Суинтън е "Караваджо" от 1986 г. Пет години по-късно печели наградата "Волпи" за най-добра актриса на кинофестивала във Венеция за ролята си на френската принцеса и кралица на Англия Изабела Френска в "Едуард II".

Сред най-запомнящите филми, в които е участвала са "Плажът" (2000), "Цената на мълчанието" (2001), "Ванила Скай" (2001), "Адаптация" (2002), " Константин" (2005), "Странният случай на Бенджамин Бътън" (2008), "Аз съм любовта" (2009) и "Гранд Хотел Будапеща" (2014).

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG