Връзки за достъпност

Извънредни новини

"След 86 години копнеж". "Света София" в Истанбул вече е джамия


Турски съд обяви този месец, че анулира статута на Света София като музей.

Хиляди мюсюлмани се събраха на петъчна молитва в "Света София" в Истанбул за първи път след отмяната на статута на музея. Това стана възможно след решение на Турския административен съд и по идея на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

От 1500 години мястото е почитано и от християни, и от мюсюлмани. Заради голямото стълпотворение в сърцето на града хиляди полицаи се грижеха за сигурността. Желаещите да стигнат до площад "Султанахмет" трябваше да преминат през пропускателни пунктове и да носят предпазни маски.

"Днес слагаме край на нашите 86 години копнеж. Благодарение на нашия президент и на съда отново ще провеждаме петъчните си молитви тук", коментира пред Ройтерс Саит Колак, един от дошлите да се молят пред джамията.

Турският съд обяви този месец, че анулира статута на "Света София" като музей. В продължение на 900 години сградата е била християнска византийска катедрала. Османските завоеватели я превръщат в джамия и функционира като такава до 1934 г., когато Мустафа Кемал Ататюрк я обявява за музей.

Християнските стенописи и мозайки в централната зала ще бъдат покривани със завеси по време на мюсюлмански молитви, но ще бъдат показвани през останалото време.

Българското министерство на външните работи излезе с официална позиция по въпроса. В нея се казва, че България изразява голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединява към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния статут на "Света София".

"Тя трябва да продължи да представлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото наследство", каза в отговор на парламентарен въпрос министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Светият Синод на Българската православна църква също призова за запазване на досегашния статут на "Света София". "Призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения", се казва в становище на Синода.

Въпреки огромната подкрепа от мюсюлманския свят действията на Турция продължават да получават критики. "Заплахата за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация", каза преди дни главата на Руската православна църква патриарх Кирил.

От днес "Света София" вече е джамия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG