Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ростислав и Халил, които улесняват доброволните кръводарители


Ростислав Стоянов (вляво) и Халил Имамов (вдясно)

Ако някога сте искали да дарите кръв или сте търсили кръводарители за себе си или свои близки, сигурно знаете, че това може да се окаже трудно. Със задачата да улеснят доброволното кръводаряване са се заели екип програмисти в партньорство с Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).

Преди няколко седмици започна да функционира мобилното приложение „Дари кръв“. То позволява на желаещите да дарят кръв бързо и лесно да проверят къде има нужда от дарители, за да могат да помогнат. Нуждаещите се могат да изпратят сигнал за спешно кръводаряване. Приложението гарантира анонимност, а между дарителите и нуждаещите се стои Българската организация за доброволно кръводаряване, която контролира процеса.

Зад самото приложение стои доброволният труд на екип програмисти от IT компанията Accedia. Ръководител на проекта е Ростислав Стоянов, а за техническото изпълнение на проекта отговаря Халил Имамов. Те разказват, че идеята да подкрепят доброволното кръводаряване се е родила в началото на пандемията от COVID-19, когато екипът е решил да се заеме с доброволен проект в подкрепа на някаква кауза.

„В началото на пандемията имахме наличен ресурс. Затова решихме да оползотворим този ресурс за някаква полезна кауза. (…) Събрахме идеи и един от нашите колеги спомена перипетиите, които е имал при даряването на кръв. Ние решихме да помогнем на БОДК и проучихме как може да стане това“, разказва Ростислав Стоянов.

Екипът установява, че към момента няма действащо приложение за доброволно кръводаряване. Той се свързва с ръководството на организацията и предлага своята помощ. „Обсъдихме някакви идеи, които имаме ние. Те ни казаха от какво имат нужда. И след няколко разговора успяхме да спретнем една първоначална концепция и да започнем работа по мобилното приложение“, допълва Ростислав. С него и колегата му Халил водим разговор в петък, когато те успяват да се съберат на едно работно място. Заради епидемията от коронавирус екипите на фирмата продължават да работят основно дистанционно.

За себе си 36-годишният Ростислав казва, че се занимава с програмиране от 16-годишен, а от 5 години заема ръководни постове. Халил е на 28 години и е започнал работа в IT сферата още като студент през 2015 г.

Те разказват, че идеята да помогнат на точно тази кауза е била радушно приета от целия екип. В разработването на приложението за операционните системи iOS и Android и на отделна уеб администрация, която да позволява на БОДК да управлява информацията, която постъпва през мобилното приложение, участват над 10 човека.

Приложението влиза в употреба в началото на юли. По данни на председателката на БОДК Стефка Попова към 23 юли приложението е изтеглено над 200 пъти и има актуални призиви за помощ, за които се търсят кръводарители.

Но как точно помага приложението?

Халил Имамов обяснява, че целта на апликацията е да улесни максимално кръводарителите и да помогне на нуждаещите се от кръводаряване, като едновременно с това гарантира сигурност и анонимност.

„Когато ти си доброволец и искаш да дариш кръв, често има големи неизвестни – къде можеш да го направиш, как, дали в рамките на кампания или за конкретен нуждаещ се. Мобилното приложение дава цялата тази информация“, обяснява той.

Освен това в приложението може да се намери информация за това какви са изискванията да бъдете кръводарител, можете да видите всички кръвни центрове, които са близо до вас. Може да се види какви спешни кампании има в конкретния момент и какви регулярни кампании съществуват. В него може да се влезе във връзка с експертите от БОДК, които да отговарят на въпроси и притеснения.

Освен това приложението може да изпраща известия (нотификации) на хората, които имат желание да бъдат кръводарители. „Например, ако си навън, близо до кръвен център, и получиш известие, че има спешна нужда от кръводарител, може да отидеш веднага на място и да дариш кръв, ако имаш желание. Вместо да се прибираш, да четеш имейли, да търсиш допълнителна информация“, обяснява Ростислав.

„Ако пък си в болница и ти или твой близък има нужда от кръв спешно, през телефона може да се пусне заявка. След това БОДК се свързва с нуждаещия се. Всичко е анонимно за всички други участници, освен за БОДК. Те са тези, които верифицират данните, като те имат и необходимите документи за това. (…) Много е важно да се отбележи, че хората не се свързват по никакъв начин помежду си, а БОДК е медиатор между кръводарителите и нуждаещите се от кръв“, казва още Ростислав.

Инициативата на IT специалистите да създадат ново приложение за доброволно кръводаряване идва на фона на пандемията от COVID-19, която се отразява отрицателно на тази дейност. „Кръводарителите драстично намаляха и сме в положение, в което все повече и повече хора ни търсят за помощ, а все по-малко кръводарители откликват“, казва пред БНР Стефка Попова от БОДК. „Нуждата от кръводаряване не спира, защото има пандемия.“

Сред целите на приложението е и да се бори с даряването на кръв срещу заплащане, което може да се окаже и опасно, казват от БОДК.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG