Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петъчният протест прерасна в среднощна блокада на Даниела Дариткова


Даниела Дариткова в парламента
Даниела Дариткова в парламента

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова остана блокирана за два часа в БНТ от група протестиращи. След интервю за предаването на "Панорама" в петък вечерта Дариткова не успя да излезе от сградата на телевизията. След 23.30 ч. тя беше изведена с полиция и преведена през дворовете на съседни кооперации, за да може да избегне контакт с протестиращите.

Полицията не е задържала протестиращи, съобщиха на брифинг в събота от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицията отчете само "силно изразена вербална агресия" и хвърляне на бутилки и кенчета от бира от страна на протестиращите. ​

Първоначално Дариткова беше качена в автомобил, но на метри от изхода на БНТ пред него бяха обърнати кофи за боклук, препречващи пътя. Пристигна подкрепление от още полицаи, които осигуриха изтеглянето на шефката на парламентарната група на ГЕРБ. През това време хората викаха "Оставка!" и "Много ви е страх!"

Едновременно с Дариткова полицията изведе от БНТ и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която също беше участник в петъчната "Панорама". Нинова си тръгна пеша от БНТ, без да бъде спирана от протестиращите, и си взе такси от Орлов мост. Макар и да не й попречиха да си тръгне, хората викаха и срещу нея "Оставка!", което изненада лидерката на социалистите. Тя самата иска оставката на правителството и през седмицата призова левите да се включат в протестите.

Протестите в София и страната продължават 16 дни. Те бяха провокирани от опита на извънпарламентарния лидер Христо Иванов да стигне до държавен плаж, разположен близо до имот на ДПС. Иванов беше избутан обратно в морето, но прякото видео излъчване на случая успя да покаже, че НСО охранява частен имот срещу обществения интерес.

Малко по-късно президентът Радев призова за отпадането на тази държавна охрана. Часове след това прокуратурата навлезе за претърсване в президентството и арестува двама души от администрацията на държавния глава. Това затвърди подозренията за скрито управление на страната, извършвано от ДПС и породи първия протест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG