Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекордите в света се удвоиха за седмица. Случаите на коронавирус вече са над 16 милиона


Близо 40 държави обявиха рекорден брой на новите случаи COVID-19 в рамките на едно денонощие, предаде Ройтерс. Данните са от последната седмица, които двойно надвишават случаите от предходната в глобален мащаб.

С това случаите на COVID-19 в света преминаха психологическата граница от 16 милиона. Данните са на американския университет "Джонс Хопкинс", който се наложи като сигурен източник за статистическите данни за разпространението на коронавируса. Учените си служат с информация, постъпваща от международни организации и местни власти.

Към неделя сутринта заразените по света са 16 046 986 души. 644 582 от тях са починали от усложнения, причинени от новия коронавирус.

Световната здравна организация обяви пандемия заради COVID-19 на 11 март. От този момент нататък най-пострадалите страни бяха Китай, откъдето тръгна новият коронавирус, а после Италия и Испания.

В момента най-попотърпевшата държава са Съединените щати, където са установени 4 178 021 души с COVID-19. Случаите нарастват най-много в южните и западните части на страната. Следват Бразилия с 2 394 513 случая и Индия с 1 385 635 заразени.

Освен тях значителен ръст на новоустановените заболели се наблюдава в Австралия, Япония, Хонконг, Боливия, Судан, Етиопия, България, Белгия, Узбекистан и Израел, посочва Ройтерс. Много от тези страни отбелязват втори пик на епидемията, след като едва преди малко повече от месец са преминали през първия. Според агенцията феноменът се наблюдава там, където властите са отпуснали строгите мерки, въведени по-рано.

"Няма да се върнем към старата представа за нормално, пандемията вече промени начина ни на живот", каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. "Молим всички да разглеждат въпросите за това къде отиват и с кого се срещат като въпроси, отнасящи се до живота и смъртта. Защото те са именно такива", каза още той.

В последния месец има постоянен ръст на броя на страните, обявили рекорден брой случаи на коронавирус в рамките на денонощие, пише Ройтерс. Преди три седмици такъв рекорден ръст са декларирали 7 държави. Преди две седмици тези държави са били вече 13. Преди седмица - 20. През последната седмица от наблюдавания месец рекорден брой случаи в рамките на едно денонощие са обявили 37 държави.

Агенцията е изключила от наблюдението си държавите, в които случаите са със сигурност отчетени зле - било заради лошо качество на здравните услуги, било заради недостиг на специалисти или тестове.

От наблюденията, извършвани от специалисти, е известно, че ръстът на смъртните случаи обикновено започва две до четири седмици след ръста на установените новозаразени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG