Връзки за достъпност

Извънредни новини

От кралица до бежанка. Хелън Мирън и ролите в театъра и киното


Хелън Мирън
Хелън Мирън

Името ѝ предизвиква асоциация с аристократизъм. Може би защото се е превъплътила на сцената и на големия екран в повече от един монарх в кариерата си – Клеопатра на сцената на Националния младежки театър в Лондон през 1965 г., Елизабет I в едноименния филм, Елизабет II в „Кралицата“, Екатерина Велика в едноименния минисериал на HBO.

Хелън Мирън навърши 75 години на 26 юли и продължава да работи по нови продукции. За десетилетната си кариера тя е участвала в десетки театрални постановки и филми, спечелила е множество престижни награди, сред които и Оскар за най-добра главна женска роля в „Кралицата“. Персонажите, в които се е превъплътила, са от кралица до полицейски инспектор.

Хелън Мирън е родена като Елена Лидия Миронова в Лондон в семейството на потомък на руски аристократ. Дядо ѝ Пьотр Миронов e бил белогвардеец и преди Октомврийската революция през 1917 г. е бил в Англия за преговори по сделка за оръжие. След идването на болшевиките Миронов губи статуса и богатството си и се мести на острова. По време на Студената война семейството променя имената си, така че да звучат добре на английски език.

Макар че семейството не е заможно, Хелън е възпитана в любов към изкуството и проявява интерес към актьорството от ученичка, пише „Гардиън“. Ключово в кариерата на Хелън Мирън се оказва присъединяването ѝ към "Кралската Шекспирова трупа" през 1960 г. Като част от нея тя играе в десетки постановки по пиеси на Шекспир и други класически автори.

Ролите ѝ в киното са също толкова разнообразни. Освен кралица и императрица в продукции, носители на престижни награди, Хелън Мирън е влизала в ролята на съпруга, която има извънбрачна връзка във филма „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“ (1989); на човека в сянка зад творчески гений в „Хичкок“ (2012); на детектив в „Главният заподозрян“. В британския военен филм „Война на дронове“ Хелън Мирън получава роля, която първоначално е била предвидена за мъж.

Една от високо оценяваните от критиците роли на Хелън Мирън е във филма „Жената в злато“, където играе еврейска бежанка, прогонена от дома си по време на Втората световна война, която се бори да си върне картина на Густав Климт, отнета от семейството ѝ от нацистите.

Всички тези и много други роли Хелън Мирън играе еднакво убедително. Критиците казват за нея, че е „напълно посветена, трудолюбива и изключително талантлива актриса, която е еднакво на място на сцената и пред камерата.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG