Връзки за достъпност

Извънредни новини

Теодора Георгиева е първият български европрокурор


Теодора Георгиева
Теодора Георгиева

Първият български европрокурор е Теодора Георгиева, която в момента е административен съдия, съобщиха от Съвета на ЕС в понеделник вечерта. Георгиева ще бъде една от обвинителите, излъчени от 22 страни, влизащи в новата европейска институция за борба с корупцията, измамите и транграничното източване на ДДС.

Европейската прокуратура, която е под ръководството на румънката Лаура Кьовеши, трябва да заработи до края на годината в Люксембург. Георгиева се яви на конкурс, обявен в България, на който се явиха шестима кандидати. Тя беше сред тримата селектирани магистрати, предложени от България. Крайният избор измежду тримата е направен от Съвета на ЕС.

Съдия Теодора Георгиева е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Юридическата ѝ кариера в съдебната система включва работа като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в специализирания отдел "Антикорупция".

След това постъпва в Административен съд София – град - касационната инстанция, в която се разглеждат административнонаказателни производства.

Георгиева е доктор по административно право и процес, като докторантурата й е защитена в Института за държавата и правото към БАН. Темата на дисертацията й е „Административнонаказателни производства по българското законодателство“. Била е на обучение в Националната магистратска школа в Страсбург, Франция. Автор е на редица публикации в различни специализирани издания.

Автор е на книгата “Административните нарушения и престъпленията. Сравнителен правен анализ”, издадена от “Сиела” през 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG