Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканците в САЩ предложиха възстановителен план за 1 трилион долара


Президентът Доналд Тръмп и водачът на Републиканската партия сенатор Мич Макконъл
Президентът Доналд Тръмп и водачът на Републиканската партия сенатор Мич Макконъл

Републиканците в САЩ предложиха да се вложат допълнително 1 трилион долара, с които да се подпомогне американската икономика за справяне с икономическите последици на епидемията с коронавирус, съобщи Би Би Си.

Планът включва отпускането на 100 милиарда долара за училищата и предоставянето на еднократна помощ от 1200 долара за повечето американци. Това плащане ще замени помощите за безработни, които ще бъдат намалени от 600 на 200 долара.

Предложението предстои да бъде обсъждано с демократите, които вече го нарекоха "тотално неадекватно".

Броят на заразените в САЩ е близо 4,3 милиона души, като страната остава най-тежко засегната в целия свят. Починали са над 148 000 души, а оздравелите са 1,3 милиона. Американското правителство вече изхарчи близо 2 и половина трилиона долара в мерки за борба с ефекта от епидемията, припомня Би Би Си. Голяма част от средствата бяха раздадени на бизнеси и домакинства, но икономистите предупреждават, че има нужда от още инвестиции.

Сенатор Мич Макконъл, който е водач на партията на президента Доналд Тръмп в Сената, каза, че Републиканците искат да оставят вече започнатите помощни програми да работят, но новото предложение е "адаптирано и таргетирано", за да адресира конкретни икономически последици от пандемията.

Сенатор Чък Шумер, който е водач на Демократическата партия в Сената, обаче смята, че планът идва прекалено късно и предлага прекалено малко. 15 милиона американци загубиха от февруари работните си места, а възстановяването на икономиката е несигурно, защото броят на заразените продължава да се качва и в някои щати се налага повторното въвеждане на ограничения.

Предложеният от Републиканците план "ще забави изплащането на помощите със седмици, ако не и с месеци, а междувременно ние ще изпаднем в още по-сериозна рецесия", каза Шумер.

Демократите предложиха свой план на стойност 3 трилиона долара, в който има предвидени и финансови инжекции в бюджетите на местните институции на щатско ниво. Много от тях са против намаляването на помощите за безработни от 600 на 200 долара. Очаква се преговорите между двете партии в Сената да отнемат няколко седмици.

Подобни решения са ключови, защото се обсъждат само месеци преди президентските избори, насрочени за 3 ноември. Те могат силно да наклонят везните в надпреварата за Белия дом. По последни данни демократът Джо Байдън изпреварва действащия президент Доналд Тръмп с около 10%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG