Връзки за достъпност

Извънредни новини

Установено е какво е отровило кравите в Хасковско. Източникът на замърсяването се търси


В понеделник 28 крави починаха внезапно след водопой от канал на река Марица
В понеделник 28 крави починаха внезапно след водопой от канал на река Марица

Установено е какво вещество е отровило канал на река Марица, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров при инспекция на мястото. Той обаче отказа да посочи какво е то, за да не се пречи на разследването и за да не се произнасят предварителни присъди. Новината идва след като в понеделник 28 крави починаха внезапно след водопой от канал на река Марица.

По-рано областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова съобщи, че пробите, взети по поречието на Марица са в норма и няма място за притеснения. Заради инцидента като превантивна мярка беше спряно водоподаването на 48 населени места в област Хасково.

„За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше“, каза Димитров. Той посочи, че приоритет сега е взимането на проби и възстановяването на водоподаването към общо 48-те населени места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград.

От кризисния щаб, създаден заради инцидента, по-рано казаха, че при тях няма данни за бедстващи хора или институции. Очаква се до края на деня да е готов анализът на т. нар. сурова вода от кладенците, след което ще започне поетапно възстановяване на водоподаването.

Предположенията за източник на замърсяването бяха, че става въпрос за залпово изпускане на отрови с висока концентрация. Засега няма установено измиране на риба. БТА цитира прокуриста на торовия завод “Неохим” в Димитровград, според когото е възможно опасните води да са изтекли от предприятието, което се намира в капитален ремонт.

Министърът на околната среда каза, че бъде проверено комплексното разрешително „Неохим“, откъдето към замърсения канал има тръба за промишлени води.

По случая със замърсяването на водата и измирането на животните е образувано досъдебно производство. Под ръководството на районната прокуратура в Димитровград се извършват процесуално-следствени действия в производствени бази и цехове на намиращата се в близост до мястото на инцидента, съобщи БНР. Целта е да се установи източникът на замърсяването.

Върховната административна прокуратурата разпореди екоминистерството да предприеме действия за опазване и възстановяване на околната среда и недопускането занапред на подобни инциденти.

Българската агенция по безопасност на храните трябва да даде отговор за причините за смъртта на животните, а главният държавен здравен инспектор - да извърши необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели, разпореди още държавното обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG