Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон и Берлин наложиха ограничения за пътуване до Испания заради ръст на случаите на COVID-19


Каталуня е сред най-засегнатите от новия ръст на случаите на COVID-19 райони в Испания
Каталуня е сред най-засегнатите от новия ръст на случаите на COVID-19 райони в Испания

Ден след като Великобритания наложи 14-дневна карантина на пътниците, пристигащи от Испания, Германия посъветва гражданите си да не пътуват до няколко региона на средиземноморската страна. Причината и в двата случая е ръстът на инфекциите с COVID-19.

Мадрид очаква въведените мерки да засегнат туризма в страната тежко. Карантината за пристигащи от Испания, която Обединеното кралство въведе, може да струва на испанския туристически сектор 10 милиарда евро загубени приходи според местната туристическа асоциация, съобщи Ройтерс.

Лондон мотивира въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите от Испания с ръста на случаите на коронавирус в държавата на Пиринейския полуостров. В понеделник общият брой на пациентите с диагностициран COVID-19 в Испания беше близо 278 800, ръст с над 6000 случая от петък.

Ръстът в броя на диагностицираните с инфекцията беше посочен като причина от германското външно министерство да препоръча на германците да не пътуват до Каталуня, Арагон и Навара – най-засегнатите испански области.

В понеделник испанският премиер Педро Санчес коментира, че решението на Лондон да наложи карантина на пътниците от Испания е нечестно и че е „грешка“ британските власти да слагат всички региони в държавата под общ знаменател. По думите му в много испански области броят на новозаразениете е по-нисък, отколкото във Великобритания. Като примери той посочи Андалусия и Валенсия, както и Канарските и Балеарските острови. „По-безопасно е човек да бъде в тези дестинации, отколкото в Обединеното кралство“, каза премиерът.

Заради ръста на новите случаи на коронавирус, който се наблюдава през последните седмици, властите в Испания върнаха някои противоепидемични мерки, включително задължението за носене на маски в Мадрид и забраната за събирания по-големи от 10 души в столицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG