Връзки за достъпност

Извънредни новини

Галина Риом-Ройбек и нейният едноколесен велосипед


На 4-годишна възраст родителите на Галина Риом-Ройбек я завеждат на цирково представление в Дания. На сцената излиза акробат на едно колело, който продължава номера си във въздуха. Докато всички следят неговото балансиращо изпълнение, очите на малката Галина остават долу и не се откъсват от колелото.

"Бях привлечена към това единствено колело под него. Аз съм на 4, не говоря датски и просто ощипах майка ми и почнах да соча, че трябва да отидем там след като свърши действието. Отидохме при него и аз веднага му взех колелото, а той видя в очите ми колко се вълнувах. Разбра колко много бях възхитена от този юнисайкъл", разказва Ройбек в телефонно интервю за Свободна Европа.

"След няколко дни той почука на вратата на къщата ни и ми донесе мой едноколесен велосипед. И всичко започна там и тогава. Моментално започнах да се уча в задния двор, между мебелите в хола. Отне ми само 2 седмици да се науча да го карам", спомня си тя.

Разговора водим на английски, макар че Галина е родена в България и до 4-годишна възраст е живяла в детски дом. След това е осиновена от датско семейство и тъкмо пристигнала в Дания се е срещнала с едноколесния велосипед. Връща се в България през 2016 г., когато научава, че ще затварят дома, в който е живяла.

"Винаги съм мислила за миналото си и когато бях малка поставях под въпрос много неща, свързани с моята идентичност. Затова и беше важно да се върна, когато научих, че ще затварят дома, за да мога да сложа край на една глава от моята история, да се освободя по някакъв начин от тази част от моя живот", казва тя.

Вместо обаче да остане в България за 2 седмици, Ройбек всъщност се мести да живее тук.

"Срещнах правилните хора, запознах се с моя приятел, и просто кликнахме", казва тя.

Ройбек е първият човек, който изминава състезанието "Витоша 100" на юнисайкъл
Ройбек е първият човек, който изминава състезанието "Витоша 100" на юнисайкъл

Едноколесният велосипед, разбира се, идва в България заедно с нея. А страстта ѝ по него все така не е утихнала. През този уикенд тя стана първият човек, който въобще опита, а освен това и завърши предизвикателството "Витоша 100" на юнисайкъл. За 10 часа 50 мин и 24 секунди Ройбек измина 100-километровото планинско състезание като се класира 57-ма от 115 жени, които се състезават с велосипеди (на две колела).

"За мен най-трудната част от "Витоша 100" беше времето. Най-трудният момент беше точно когато си изкачил един огромен връх, изведнъж се озоваваш на огромно открито поле в най-голямата жега по средата на деня. Всички колоездачи около мен слязоха от колелата си и почнаха да вървят - дехидратирани, с едни тежки стъпки при 32 градуса", разказва Ройбек.

Галина Риом-Ройбек по време на 100-километровото състезание "Витоша 100", провело се на 25 и 26 юли 2020 г.
Галина Риом-Ройбек по време на 100-километровото състезание "Витоша 100", провело се на 25 и 26 юли 2020 г.

Освен високите температури тя не е имала други затруднения при завършване на предизвикателството. Подготовката ѝ е отнела само 3 седмици. Защото за Галина това всъщност изобщо не е най-голямото спортно постижение с юнисайкъл в живота.

След като се среща с едното колело за първи път на 4, тя бързо го разучава и започва тренировки в Дания. Като тийнейджър основава клуб по юнисайклинг в своя квартал, който бързо набира популярност. Скоро нейният клуб е домакин на Световни и Европейски състезания по юнисайклинг, а Ройбек започва да постига рекорди в дисциплината.

"Започнах да се състезавам за националния отбор на Дания, а скоро след това и да печеля медали. Върховите ми години бяха между 13-15, когато спечелих много медали на световни шампионати за професионални водачи на едноколесни велосипеди", казва тя.

Галина Риом-Ройбек е неколкократен световен шампион в няколко юнисайклинг категории, както и в даунхил карането на такива велосипеди.

През 2014 г. обаче е последният път, когато участва в професионални състезания. Днес е на 28 години и страстта ѝ се е трансформирала в това да учи другите на това, което може най-добре.

Галина и нейният приятел Гео Калев след финала на "Витоша 100"
Галина и нейният приятел Гео Калев след финала на "Витоша 100"

В България тя е вицепрезидент на Mini Art Foundation, която се занимава с развитието и популяризирането на стила на съвременния цирк. Това е представление, което комбинира танц, музика, акробатика, хореография, сценография и режисура в едночасово цирково представление по една тема.

Освен това тя се занимава и със "социален цирк" – друга дисциплина, базирана на цирковото изкуство, която комбинира и педагогическия подход, за да свързва деца от различни социални групи чрез изкуството. Тя е завършила и висшето си образование в Дания в тази сфера – има магистърска степен от Академията за съвременно цирково изкуство в Копенхаген (The Acadеmy For Untamed Creativity).

Едноколесният велосипед продължава да е неотлъчно до нея. В България Ройбек води курсове и класове за деца и ученици по юнисайклинг, включително и клас с отворени врати, който се провежда всеки четвъртък в парка "Заимов" в София.

"За мен е изключително важно, когато си добър в нещо, да дадеш уменията си на по-малките, да им дадеш сила, да ги събудиш, за да станат от дивана или пък да събудиш тяхната мотивация да повярват в себе си".

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG