Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мощни инструменти за контрол". Турция прие закон за регулиране на социалните медии


Реджеп Тайип Ердоган често е критикувал социалните медии и е заявявал, че “неморалните действия” онлайн са плод на липсата на регулация.
Реджеп Тайип Ердоган често е критикувал социалните медии и е заявявал, че “неморалните действия” онлайн са плод на липсата на регулация.

Парламентът в Турция прие спорен закон за регулиране на социалните мрежи, съобщи Ройтерс. Промените бяха подкрепени от управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) на президента Реджеп Тайип Ердоган и коалиционните им партньори.

Новият закон задължава чуждестранните социални медии да назначават свои представители, базирани в Турция. Те ще отговарят на искания на властта, свързани с определено съдържание. Също така ще трябва да премахват съдържание в срок, даден от властите.

Ако откажат да спазват новите регулации компаниите, собственици на социалните медии, могат да бъдат глобявани, а рекламите в тях могат да бъдат блокирани, както и да бъде намален достъпът до тях с 90%.

Според говорител на президента Ердоган новият закон няма да доведе до цензура, а ще позволи установяването на комерсиални и законни контакти между властта и компаниите.

Заради контрола на основната част от медиите в Турция от страна на властта през последното десетилетие, местното население достига до по-критични мнения за управлението най-вече през социалните мрежи и по-малки сайтове, коментира Ройтерс.

В страната често явление са случаите на арести заради публикации в социалните мрежи, свързани с обиди срещу Ердоган и неговите министри, както и критики спрямо военни действия и мерките срещу COVID-19.

Малко преди приемането на закона говорител от Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН, заяви, че промените “ще дадат на държавата мощни инструменти за установяване на още по-голям контрол върху медиите”.

Самият Ердоган често е критикувал социалните медии и заявявал, че “неморалните действия” онлайн през последните години са плод на липсата на регулации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG