Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прощално писмо в цветове." Вутeр ван дер Вейн, който разказа за последните дни на Ван Гог


Вутeр ван дер Вейн
Вутeр ван дер Вейн

Точно преди 130 години в градчето Овер сюр Оаз, намиращо се на север от Париж, умира художникът Винсент ван Гог. Два дни по-рано, на 27 юли 1890 г., той е получил рана от куршум, която се е оказала фатална. Най-разпространен е възгледът, че се е прострелял сам. В последните часове преди да се прибере в стаята си в местната страноприемница прострелян, художникът е рисувал.

Последната картина на Ван Гог е „Дървесни корени“, изложена в амстердамския музей на художника. Тя е започната и завършена на 27 юли 1890 г. А дърветата, изобразени на нея, се намират на стотина метра от страноприемницата, в която творецът е починал.

Тази информация до момента не бе позната за света. Знаем всичко това за последните дни от живота на Винсент ван Гог благодарение на Вутер ван дер Вейн, научен директор на института „Ван Гог“. Той откри мястото, нарисувано от художника в последната му картина, и така успя да възстанови голяма част от събитията от последните дни преди смъртта му.

Всичко започва с една пощенска картичка от началото на 20 век в колекцията на възрастна французойка, която напомня на Ван дер Вейн за главната улица в Овер сюр Оаз. Пред Ню Йорк Таймс изследователят разказва, че е разпознал мястото докато е гледал картичката в дигитален формат на компютъра си в дома си в Страсбург, Франция.

Пощенската картичка, която води до откритието
Пощенската картичка, която води до откритието

„Картичката не е таен документ, който никой не може да намери. Много хора са я виждали и са забелязвали корените на дърветата, които се виждат на нея. Беше скрито пред погледа на всички“, казва той. Ученият не успява да замине от Страсбург към Овер заради противоепидемичните мерки, въведени заради COVID-19.

Затова се обажда на свой колега от института „Ван Гог“, който е на мястото. Той потвърждава приликата между картината на Ван Гог и гледката, която се открива от главната улица в Овер. Някои от дърветата вече са отрязани, но други си остават същите като преди 130 години. Повечето учени, които изследват живота и творчеството на Ван Гог, се съгласяват, че последната картина на художника изобразява именно дърветата на ул. „Добини“ 48.

Самото откритие има и по-дълбок смисъл за изследователите, защото заедно с други свидетелства помага да се възстановят събитията от деня, когато Ван Гог се прострелва. Според изследователя светлината в картината свидетелства, че тя е завършена привечер. „Сега знаем точно какво е правил в последния си ден“, казва Ван дер Вейн. „Знаем, че е прекарал целия ден в рисуване на тази картина.“

На 28 юли правнукът на брата на художника Тео, заедно с директора на музея „Ван Гог“ Емили Горденкер официално откриха паметна плоча на мястото, което Ван Гог е нарисувал в последната си картина.

„Има толкова много смисъл в това да отбележи края на живота си с тази картина“, казва Ван дер Вейн. „Картината илюстрира борбата на живота и борбата със смъртта. Това е, което той оставя след себе си. Това е прощално писмо в цветове.“

Картината "Дървесни корени"
Картината "Дървесни корени"

Самият Ван ден Вейн е посветил десетилетие от живота си на изследването на кореспонденцията на Ван Гог и е един от съставителите на първия пълен сборник с писмата му. Първо е бил научен сътрудник, а сега е научен директор на института „Ван Гог“ и преподава Култура на Нидерландия в университета в Страсбург. Има десетки научни публикации за живота и творчеството на Ван Гог.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG